Ministerstvo financí začalo ukazovat faktury, zapojit chce i další rezorty

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: CC BY-SA 3.0: SJu via Wikimedia

Ministerstvo financí začalo na svém portálu zveřejňovat údaje o svých provozních nákladech, fakturách, seznamu státních dotací nebo uzavřených smlouvách. Podle náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta je MF tak prvním ministerstvem v ČR, které taková data zveřejnilo.

Vedle toho je možné na novém portálu najít i údaje a zajímavosti o státním rozpočtu, daních nebo hazardu. Do budoucna plánuje MF zveřejnit i údaje například o nemovitostech státu. „Každý daňový poplatník má teď možnost si detailně zkontrolovat, jak s jeho penězi ministerstvo hospodaří,“ uvedl Wagenknecht. Náklady projektu byly podle něj prakticky nulové. „Toto nás stálo pouze práci kolegů a na otevřené platformě máme data. Nestálo to tedy skoro nic a přínos je pro veřejnost maximální,“ dodal.

Projekt ale zkritizovala opoziční TOP 09. „Tohle prostě nejsou otevřená data, ale jen další rozcestník. Z toho pohledu jsou i malé náklady prostě náklady zbytečné,“ uvedl šéf expertní komise pro informační a komunikační technologie opoziční TOP 09 Jaroslav Poláček. Zároveň upozornil, že ministerstvo financí určitě není první úřad, který kdy data o svém provozu zveřejnil. „Do registru smluv se již před mnoha měsíci zapojil například Liberecký kraj a také řada obcí,“ dodal Poláček.

Probíhá jednání s ministerstvem dopravy

Portál bude také sloužit k tomu, aby všechna data z MF byla soustředěna na jedné adrese. Data budou strojově čitelná a bude kontrolována jejich aktuálnost. Například státní rozpočet podle Wagenknechta byla dosud zveřejňována jen ve formátu PDF. Nově půjde rozpočet otevřít i v tabulkovém editoru. Podle MF mimo jiné i evropská směrnice určuje že by tento rok měly veřejné instituce zveřejňovat data ve strojově čitelném formátu.

Do projektu chce MF zapojit i další rezorty. „Nechceme to každému nutit. Kdo bude mít zájem, tomu to poskytneme,“ uvedl Wagenknecht s tím, že nyní MF aktivně ohledně projektu komunikuje s ministerstvem dopravy. Další jednání s rezorty budou podle něj pokračovat.

Elektronická evidence tržeb: pro malé podnikatele od roku 2017