Ministerstvo školství pozastavilo středním Čechám dotace z EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/PICTURE ALLIANCE/Julian Stratenschulte

Ministerstvo školství rozdělilo mezi kraje dalších 300 milionů korun eurodotací. Nejvíce peněz dostaly kraje, které byly zatím při čerpání dotací nejúspěšnější, tedy Moravskoslezský a Pardubický. Naopak Středočeskému kraji byl přísun financí pozastaven, sdělil dnes náměstek ministra školství Jakub Hodinář. Kraj čerpá evropské peníze velmi pomalu, uvedlo ministerstvo.

Středním Čechám byl přísun evropských peněz pozastaven do doby, než jejich čerpání zrychlí. „Středočeský kraj v oblasti dalšího vzdělávání do této chvíle ještě nerozdělil mezi žadatele ani korunu. Přitom má na tento účel vyčleněno přes 360 milionů korun. K pozastavení dalších financí jsme se rozhodli na základě problémů v administraci projektů a z obavy z nevyčerpání těchto prostředků,“ uvedl Hodinář.

Náměstkem hejtmana Středočeského kraje pro oblast regionálního rozvoje a evropské integrace je stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek, který úřad pod vedením Josefa Dobeše (VV) ostře kritizuje. Středočeský kraj chce mimo jiné po ministerstvu školství soudně vymáhat 2,7 milionu korun jako nedoplatek za letošní státní maturity.

Kraji tak hrozí, že pokud nezjedná nápravu, budou peníze pro něj určené rozděleny mezi ostatní kraje. „Pánové Chládek a (středočeský hejtman David) Rath, kteří se neustále ohánějí kritikou ministerstva školství i mé vlastní osoby ve všech možných směrech, by si nejprve měli zamést před vlastním prahem. Je naprosto nezodpovědné obviňovat mě a resort, který vedu, z nečerpání dotací, když sami ještě nedokázali vyčerpat ani korunu na uvedenou oblast. Přístup politické reprezentace Středočeského kraje negativně ovlivňuje celkové výsledky čerpání eurodotací v gesci MŠMT,“ uvedl ministr Dobeš.