Ministerstvo vnitra dostalo třímilionovou pokutu kvůli sociálním dávkám

sKarta

sKarta

Ministerstvo vnitra dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu tři miliony korun. Důvodem je, že neuchovalo dokumentaci o zakázce na uzavření rámcové smlouvy na poskytování licencí k produktům Microsoftu. Zakázka souvisí s výplatou sociálních dávek. Rozhodnutí zatím není pravomocné, ministerstvo se může odvolat.

Ministerstvo zakázku zadalo jako centrální zadavatel v roce 2008. Na základě uzavřené rámcové smlouvy a následné prováděcí smlouvy a šesti dodatků byl mimo jiné vytvořen systém výplaty sociálních dávek pro ministerstvo práce a sociálních věcí.

Způsob a legálnost zadání tohoto systému přezkoumává ÚOHS v několika správních řízeních, v jejichž rámci si od příslušných ministerstev vyžádal dokumentaci o veřejné zakázce. Ministerstvo vnitra zaslalo dokumentaci až po značných průtazích a nekompletní. „Následně se ukázalo, že ministerstvo nemá k dispozici originál dokumentace, nýbrž její prostou kopii. Některé podstatné dokumenty, jako například nabídka vybraného uchazeče Fujitsu Technology Solutions s.r.o., scházejí úplně,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Čtěte také:

Ministryní práce se stala Müllerová, bude muset řešit sKarty

Zadavatelé musejí uchovávat dokumentaci o veřejné zakázce pět let od uzavření smlouvy s vítězem tendru. „Ministerstvo vnitra některé části dokumentace nepředložilo vůbec, jiné pouze v prosté kopii. Přestože zadavatel dále tvrdil, že má k dispozici originály všech podstatných dokumentů, přes opakované výzvy je úřadu nepředložil, a to ani ve správním řízení vedeném kvůli neuchování dokumentace,“ dodal Rafaj. ÚOHS podle něj ministerstvu mohl uložit pokutu až deset milionů korun.

ÚOHS zrušil miliardový tendr na kontrolu sociálních dávek

Antimonopolní úřad také zrušil miliardový tendr ministerstva práce kontrolu sociálních dávek. Ministerstvo si chtělo bez výběrového řízení pronajmout od společnosti IBM systém, který měl kontrolovat posudkové lékaře a zabránit tak zneužívání dávek. Celý projekt by vyšel na více než miliardu korun.

Ministerstvo chtělo zvolit jednací řízení bez uveřejnění. Podle ÚOHS to ale bylo nezákonné a tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Na postup ministerstva si stěžovala česká pobočka softwarové společnosti SAS Institute ČR. Tvrdila, že by byla schopna systém dodat stejně jako IBM. Tehdejší ministrův náměstek Jaromír Šiška, jehož policie obvinila z podplácení, tvrdil, že důvodem pro zadání zakázky IBM byl především znalecký posudek. Podle něj prý nikdo jiný než IBM zakázku získat nemohl.

Antimonopolní úřad označil posudek za nezpůsobilý. „Znalec se spíše než na zodpovězení otázky, která na trhu nabízená řešení přicházejí v úvahu, soustředil na dokázání toho, proč je plnění poskytované IBM nejlepší možné k zajištění předmětu veřejné zakázky,“ uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně úřadu Eva Kubišová.