Ministr chce zjednodušit prodej domácích potravin

Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: CTK

Ministerstvo zemědělství počítá v připravované vyhlášce k zákonu o potravinách se zjednodušením pro malé výrobce produktů rostlinného původu, například domácích marmelád nebo perníčků. Podle rezortního mluvčího Hynka Jordána by mohla nová pravidla začít platit od příštího roku. Malí výrobci by poté například nemuseli psát na své výrobky nutriční hodnoty produktu.

„Zadání je jednoduché: odlišit výrobce, který zaměstnává stovky lidí, od člověka, který dělá řemeslnou výrobu,“ řekl dnes ministr zemědělství Marian Jurečka. Například u řemeslných pekařů je podle něj psaní nutričních hodnot problematické, často ani neví, jaká data by měli zapsat. „Nemá (pekař) unifikovaný výrobek, na kterém by to spočítal, změřil a mohl to na obal psát, takže potřebujeme tyhle věci odlišit,“ vysvětlil.

Změny by se měly týkat i zlehčení hygienických podmínek, zatím je ale ministerstvo nespecifikovalo. V současnosti není možné prodávat vlastní potravinářské výrobky například na farmářských trzích bez nutnosti dodržování přísných hygienických i bezpečnostních norem při jeho výrobě.