Ministr Toman mění resort zemědělství, odvolal dva ředitele

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Také na ministerstvu zemědělství došlo s příchodem nového šéfa k personálním změnám. Ministr Miroslav Toman z funkce odvolal vrchního ředitele sekce kabinetu ministra a vedoucího Samostatného oddělení kanceláře ministra Radka Coufala a ředitelku odboru komunikace Evu Chaloupkovou, která přitom do funkce nastoupila v polovině března.

Novým vrchním ředitelem kabinetu byl jmenován František Mach, který již v minulosti obdobnou funkci na ministerstvu zastával, následně sedm let pracoval v diplomatických pozicích v zahraničí a pak se na úřad vrátil. Novou ředitelkou odboru komunikace bude od 22. července Dana Večeřová, dosavadní ředitelka pro marketing a komunikaci Potravinářské komory ČR, kterou Toman posledních sedm let vedl jako prezident.

Tým ministra dále doplní Zdenka Ehlová, která byla jmenována do funkce vedoucí Samostatného oddělení kanceláře ministra a do nástupu Dany Večeřové bude pověřena řízením odboru komunikace. Ehlová pracovala na ministerstvu zemědělství téměř 15 let v různých funkcích, mimo jiné byla členkou resortního vyjednávacího týmu při vstupu ČR do EU, u něhož byl hlavním vyjednavačem právě Toman. Ten tehdy působil jako náměstek tří sociálnědemokratických ministrů zemědělství v letech 2002 až 2006.

„S oběma dámami jsem úzce spolupracoval při svém působení ve funkci prezidenta Potravinářské komory a nemám důvod se fungujících pracovních vztahů s nimi vzdávat. Tyto okamžité změny nemohou nikoho překvapit – členové kabinetu jsou nejbližší spolupracovníci ministra, a proto je logické, že s novým ministrem přicházejí na klíčové pozice noví lidé,“ uvedl ke změnám Toman.

S personálními změnami začali také jiní ministři. Ke výměnám náměstků přistoupili například nový ministr financí Jan Fischer nebo ministr práce a sociální věcí František Koníček.