Místopředsedové ANO se už zvolna rýsují, Babišův protikandidát chybí

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Druhé nejsilnější vládní uskupení se příští měsíc alespoň navenek pokusí zbavit nálepky partaje vůdcovského typu propojené s Agrofertem, kterou čeká jepičí politický život. Navzdory tomu, že lídr ANO Andrej Babiš nebude mít na únorovém sněmu protikandidáta, delegáti vyberou místopředsedy a členy předsednictva.

V souboji o místopředsedy se už rýsují favorité. Nesledovanější bude střet o dvojku Babišovy formace, tedy prvního místopředsedu. Mezi členy hnutí se nejčastěji skloňují jména šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, ministra obrany Martina Stropnického a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslavy Jermanové.

O hlasy delegátů se budou ucházet i poslanci Jan Volný, Ivan Pilný a Martin Komárek. Dva posledně jmenovaní řídí hospodářský, respektive volební výbor Poslanecké sněmovny. Všichni už od loňského listopadu sbírají nominace z oblastních sněmů. Z možných uchazečů stále váhá ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zatím nejdál je Faltýnek. Jako první získal krajskou nominaci z Pardubicka, dokonce na post prvního místopředsedy. Podporu minimálně na řadového místopředsedu by měl mít jistou i ve středních Čechách, na Plzeňsku, jižní Moravě a Královéhradecku. Stropnický se v těchto v regionech těší srovnatelné přízni. Částečně to platí i o i Jermanové s Pilným.

Babiš své přání nesdělil

Na západě a severu Čech by mohl zabodovat i Brabec, který čeká, zda bude nominován. Pak prý kandidaturu zváží. „Pan Brabec je velice úspěšný. Podařilo se mu nejlépe snížit průšvih s nečerpáním peněz z evropských fondů. To je skvělá práce. Pan Stropnický se také snaží,“ hodnotil nedávno Babiš. O tom, koho by si přál jako místopředsedy, se však odmítl bavit. „Obvinili byste mě, že hnutí řídím autoritativně,“ řekl.

Minulý rok na podzim po odchodu Věry Jourové do Bruselu ztratilo ANO posledního místopředsedu. Ostatní tři rezignovali už krátce po březnovém volebním sněmu. Od té doby nebyla jejich místa obsazena. Podle stanov je statutárním orgánem předsednictvo. To vedle lídra tvoří první místopředseda, až čtyři další místopředsedové a nanejvýš osm řadových členů nejužšího vedení.

Hnutí nabralo nové členy
Předsednictvo ANO minulý týden přijalo dalších 275 členů, podle mluvčího hnutí Jaromíra Hasoně má nyní členskou průkazku 2560 lidí. Ve srovnání s koaličními stranami však partaj Andreje Babiše patří k uskupením s menší členskou základnou. ČSSD i lidovci registrují dlouhodobě více než 20 tisíc členů. Podle Hasoně předsednictvo posvětilo také založení čtyř desítek nových místních organizací. Těch je dohromady 240, oblastních funguje 94.

Martin Čaban: Babišův rok a peníze z minulosti

Případ Sváčka ukazuje, jak snadno mohou politici ovlivňovat výběr soudců