Mládek: Mzdy letos porostou o tři až čtyři procenta

Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: Michael Tomes

Realistický růst mezd v letošním roce jsou tři až čtyři procenta. Odhadl to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v pořadu Otázky Václava Moravce. Podle Mládka se oslabení kurzu koruny a následný růst exportů a výkonnosti podniků do odměňování zaměstnanců dosud plně nepromítly. Odbory požadují pětiprocentní růst mezd.

Ministr dále řekl, že dopad devizových intervencí ČNB, které oslabily kurz koruny, se přeceňuje, a to v pozitivním i negativním smyslu. Podle něj je důležitější, že se vládě podařilo změnit náladu ve společnosti. „Jednou z nejdůležitějších věcí je, že se vládě podařilo otočit očekávaní lidí a firem. Méně se obávají investovat a konzumovat,“ řekl.

Člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok k mzdovému vývoji uvedl, že ČNB byla překvapena poměrně nízkým růstem mezd ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku. Průměrná mzda v Česku ve čtvrtém čtvrtletí stoupla o 2,3 procenta na 27 200 korun. ČNB podle únorové prognózy počítá letos s růstem průměrné mzdy o 2,8 procenta a příští rok o 3,6 procenta.

Ohledně minimální mzdy Mládek řekl, že cílem je dostat její úroveň na 40 procent průměrné mzdy. Průměrná mzda loni činila 25 686 Kč. Podle něj by bylo dobré minimálním mzdu zvýšit příští rok o dalších 500 korun.

Od ledna minimální mzda stoupla o 700 korun na 9200 korun. Podle dřívějších informací navrhuje ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) růst minimální mzdy od příštího roku o 500 až 700 korun. Navíc chce, aby do roku 2018 minimální mzda vzrostla celkem o dva tisíce.