Moravští odboráři znovu hrozí poště žalobou, chtějí platy jako v Praze

Česká pošta, ilustrační foto

Česká pošta, ilustrační foto Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Jedna z menších odborových organizací na České poště, SOS 21, chce podat do konce listopadu na poštu žalobu kvůli požadovanému dorovnání úrovně mezd pracovníků na Moravě na stejnou úroveň jako v Praze. Odboráři již žalobou hrozili v říjnu, po jednání s vedením podniku ji nakonec nepodali. Dnes se ale situace opět vyhrotila na jednání všech odborových organizací s managementem o mzdách na příští rok.

Odboráři ze SOS 21 dnes požadovali selektivní navýšení mezd pro několik set z 32 tisíc zaměstnanců podniku. Když SOS 21 neuspěla, její předseda Petr Pohl z jednání odešel. „Vedení České pošty jednoznačně odmítlo diktát ze strany SOS 21, dnešní jednání pokračovalo se všemi ostatními odborovými organizacemi,“ řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Na poště působí osm odborových organizací.

SOS 21 chtěl podle neoficiálních informací navýšit platy pro řidiče a další zaměstnance v jedné provozovně v Brně a v jedné v Olomouci o zhruba 20 milionů korun za rok. Za stejnou práci v současnosti zaměstnanci na Moravě údajně berou až o několik tisíc korun měsíčně méně než v Praze.

„Jde o dorovnání mezd zaměstnanců České pošty a hlavně o dodržování zákoníku práce. Česká pošta popírá, že by něco porušovala. Rozhodnout bude muset až soud,“ uvedl Pohl.

Kompromisní cíl

Jednání s odboráři budou dál pokračovat ve druhé polovině listopadu. Cílem má být kompromis, který bude vycházet z ekonomických možností podniku a zajistí konkurenceschopné mzdové ohodnocení. Pohl řekl, že se jednání zúčastní, pokud bude pozván.

Mzdy se na poště zvyšovaly letos v dubnu o 3,85 procenta. Loni uzavřená kolektivní smlouva na příští čtyři roky zároveň zajišťuje i některé dosavadní výhody, jako jsou kratší týdenní pracovní doba a delší dovolená.