Na dopravu míří Vacek. Dobeše se zastal Klaus

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: Anna Vackova, E15

Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake jako nového ministra dopravy už premiéru Petru Nečasovi nabídla svého podřízeného Roberta Vacka. Nečas podle ní reagoval slovy, že se chce v nejbližší době sejít s ní i se stávajícím ministrem dopravy Pavlem Dobešem.

„Vacek má mou důvěru. Je to člověk, který má zkušenost z ministerstva dopravy. Rok a půl funguje jako náměstek sekce pro organizaci boje s korupcí,“ přiblížila Peake důvody svého personálního výběru.

Dobeše se dnes zastal prezident Václav Klaus. „Ministr Dobeš se mi zdál jako jeden z relativně velmi úspěšných ministrů právě tohoto velmi složitého resortu, takže já necítím problém defektu jeho práce, a nikdy jsem o něm předsedou vlády či někým jiným nebyl informován. To říkám velmi rezolutně a velmi nahlas,“ řekl Klaus.

Pozastavil se nad sérií personálních změn ve státních institucích z poslední doby. „Když vidím, že odchází šéf policejních ochranných služeb (Vladislav Husák), že odchází šéf podniku Lesy ČR (Svatopluk Sýkora), že odchází ministr dopravy, tak to musím říct, že jakkoliv se snažím pyšně prezentovat Českou republiku jako politicky a ekonomicky stabilní zemi, tak zrovna tato zpráva, kterou si přečtu ráno při snídani, mně takovou radost nedělá,“ uvedl Klaus.

Vacek by byl už čtvrtým ministrem dopravy v tomto volebním období. Nejprve se stal ministrem dopravy Vít Bárta, toho na jaře 2011 vystřídal Radek Šmerda, ale ten ve vládě vydržel jen krátce. Věci veřejné na tento post dosadily Pavla Dobeše. K odstoupení Dobeše v úterý vyzvalo předsednictvo strany LIDEM mimo jiné kvůli problémům se spuštěním registru.

Robert VacekRobert Vacek | ctk

Vizitka Roberta Vacka (40), možného nástupce Pavla Dobeše v čele ministerstva dopravy

Datum a místo narození: 15. listopadu 1971, Ústí nad Orlicí

Vzdělání: Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické

Současná funkce: tajemník vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí, vrchní ředitel sekce pro koordinaci boje s korupcí na Úřadu vlády, od srpna 2011

Praxe: pracoval jako policejní vyšetřovatel (1998-2002); poté do roku 2010 působil v Národním bezpečnostním úřadu, kde byl šéfem oddělení, zabýval se bezpečnostními prověrkami; v letech 2010 až 2011 byl bezpečnostním ředitelem ministerstva dopravy

Rodina: ženatý, má dceru

Ostatní:

– Od letošního června zasedá v dozorčí radě ČEZ

– Mezi jeho zájmy patří literatura, motocykly a modelová železnice