Na dotace jako velrybáři: automotoklub je bere na 200 tisíc členů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Lukáš Chum

Nepříjemný problém takzvaných mrtvých duší opět hrozí českému sportu. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy poslalo na konto Ústřednímu automotoklubu České republiky (ÚAMK) v posledních dvou letech téměř 20 milionů korun. Částky ale byly zřejmě vypočítány na základě nadsazených údajů o počtu členů.

Zatímco loňská dotační kauza vyzněla do prázdna, český sport řeší reálné problémy spojené s nadhodnocováním členských základen, podle kterých se dosud posuzovaly nároky na státní dotace.

ÚAMK v žádosti o dotaci na rok 2016 uvedl celkový počet přes 200 000 členů. Z nich mělo být 3536 sportovců v soutěžích a 8470 aktivních sportovců. Licence pro motoristický sport ale v zemi uděluje konkurenční Autoklub ČR, který je takzvanou národní sportovní autoritou v motoristickém sportu pod Mezinárodní automobilovou federací (FIA) a Mezinárodní motocyklovou federací (FIM). Ten pro rok 2014 v oblasti motosportu udělil celkem jen 5116 licencí.

„Autoklub je sportovní autoritou. Když chce někdo licenci, musí přijít k nám a požádat o ni,“ vysvětluje prezident Autoklubu Jan Šťovíček. „My víme přesné číslo, kolik licencí jsme vydali. Údaje, které uvádí ÚAMK, nehrají. Členská základna, kterou uvádí, vyvolává pochybnosti. Nábor členů tam probíhá velrybářským způsobem, jaký byl u nás zvykem v devadesátých letech. Objednáte si noviny a k tomu dostanete členství v ÚAMK. Pak základna roste.“

Celý článek si můžete přečíst ZDE