Na konci listopadu budou oceněni ti nejlepší na trhu

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Do finále spěje akce Listopad – Měsíc kvality v ČR. Jde o celosvětovou kampaň, jejímž cílem je posilovat význam kvality jako klíčového prvku konkurenceschopnosti i spokojeného života občanů. V jejím závěru budou oceněny nejlepší firmy a organizace veřejného sektoru.

Už zítra budou ve Španělském sále Pražského hradu oceněny ty nejlepší firmy a organizace veřejného sektoru. Udělena bude nejen Národní cena kvality ČR, kdy se přihlášení hodnotí zejména z pohledu uspokojování požadavků spotřebitele a z hlediska dosažení ekonomické úspěšnosti, ale také Národní cena ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj. Zároveň půjde o slavnostní tečku za letošním a celkově již 17. ročníkem akce Listopad – Měsíc kvality v ČR.

 V průběhu celého měsíce byly zorganizovány více než dvě desítky odborných akcí, seminářů, konferencí a setkání. Jednalo se například o Galavečer s Českou kvalitou, v jehož rámci byla předána ocenění výrobkům a službám zařazeným do Programu Česká kvalita. Velký ohlas měla také Mezinárodní konference s mottem „Kvalita mění“. Odborná konference představila novinky v oblasti veřejný správy či v auditech. Organizaci programu akce Listopad – Měsíc kvality v ČR měla na starost Rada kvality ČR, která se zaměřuje na podporu rozvoje řízení a uplatňování Národní politiky kvality v České republice. Program byl sestaven tak, aby zdůraznili význam kvality, a to nejen pro spotřebitele, ale také pro firmy a veřejnou správu.  „Význam, který má kvalita v našich životech, si mnohdy neuvědomujeme. Přitom nás silně ovlivňuje nejen při nákupu a využívání zboží a služeb, ale i v dlouhé řadě dalších oblastí. Aktivity, které jsou v listopadu pod hlavičkou Rady kvality České republiky organizovány, jsou příležitostí, jak si význam kvality připomenout,“ říká předseda Rady kvality ČR a státní tajemník v Ministerstvu průmyslu a obchodu Robert Szurman.

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Vedle kvality a bezpečnosti výrobků a služeb má zásadní význam i zvyšování kvality ve veřejné správě. „Pomáháme firmám zavádět moderní metody řízení, zlepšovat konkurenceschopnost a v neposlední řadě i podnikat společensky odpovědně. Tedy tak, aby firma nezatěžovala životní prostředí a byla dobrým zaměstnavatelem a partnerem společenského života,“ doplňuje Szurman. V rámci nabitého programu byly představeny také aktuální poznatky a trendy.  Ať jde o špičkové metody managementu, nebo o ochranu spotřebitelů před stále vzrůstajícím počtem nebezpečných a nekvalitních výrobků na trhu. Záštitu nad všemi akcemi, které se v průběhu celého měsíce konaly, udělili prezident České republiky Miloš Zeman, předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch, předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.