Na mobilním trhu není efektivní soutěž, tvrdí telekomunikační úřad. Udělal první krok k regulaci

Český telekomunikační úřad

Český telekomunikační úřad

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Český telekomunikační úřad se chystá zavést regulaci velkoobchodního trhu přístupu k mobilním službám. Podle něj na něm není efektivní hospodářská soutěž, zejména u rezidentních zákazníků.

Výsledky testu konkurenčního prostředí dnes úřad předložil k veřejné konzultaci. Pak by měla následovat analýza trhu a na jejím základě úřad rozhodne, zda přistoupí k cenové či necenové regulaci trhu.

Na základě takzvaného testu tří kritérií nalezl úřad bariéry vstupu na trh a zjistil, že na maloobchodním i velkoobchodním trhu není efektivní hospodářská soutěž zejména v segmentu rezidentních zákazníků. Dále zjistil, že právo hospodářské soutěže není dostatečné pro odstranění nalezených problémů.

Výsledky testování, které zahrnovalo i mobilní datové služby, dnes ČTÚ předložil k veřejné konzultaci. Poté by měla následovat analýza trhu a na jejím základě úřad rozhodne, zda přistoupí k cenové či necenové regulaci trhu.

"Podotýkám, že všechno podléhá poměrně rigidnímu procesu, jehož součástí je i notifikace Evropskou komisí, a není to otázka příštích dnů ani týdnů," uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Výsledky provedeného tříkriteriálního testu, který objevil bariéry vstupu na trh a tržní problémy, které brání účinnějšímu rozvoji konkurenčního prostředí, dal dnes úřad k dispozici k veřejnému připomínkování. To potrvá měsíc. Následovat by měla analýza trhu, jejíž závěry by v budoucnu mohly vést úřad k uvalení cenových či necenových regulačních opatření.

Mluvčí ČTÚ ale upozorňuje, že tato možnost nezávisí pouze na ČTÚ, ale také dalších subjektech včetně Evropské komise. Kromě toho to prý není otázka „příštích dnů ani týdnů”. „Teď jsme teprve na začátku celého procesu, celé to může trvat roky. Pět let v tomto oboru nic není,” říká Drtina.

Vysoké ceny mobilních dat v minulých měsících kritizovali někteří politici včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten se také minulý měsíc setkal s předsedou ČTÚ Jaromírem Novákem. Sobotka po setkání řekl, že během několika měsíců čeká výsledky tlaku na snížení cen mobilních dat pro spotřebitele.

Na českém trhu působí tři mobilní operátoři, T-Mobile, O2 a Vodafone, a kolem 180 virtuálních operátorů. Dohromady obsluhují více než 14 milionů zákazníků.