Na platy učitelů půjde o téměř deset procent navíc, shodla se vláda

učitelka Michaela Dobešová ze základní školy prof. V. Vejdovského v Olomouci s jedním z prvňáků.

učitelka Michaela Dobešová ze základní školy prof. V. Vejdovského v Olomouci s jedním z prvňáků. Zdroj: ctk

Učitelé dostanou přidáno, vláda se shodla na navýšení peněz na platy učitelů o osm procent. Platové tarify by měly stoupnout o šest procent. Peníze na platy dalších státních zaměstnanců se podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zvýší o pět procent, přičemž v tarifech se zvýšení projeví o čtyři procenta.

„Když roste ekonomika, musí se to projevit i v životní úrovni lidí a kvalitě veřejných služeb. Nejvíce dostanou učitelé, školství je prioritou vlády,“ sdělil Sobotka.

Vláda se dnes vrátila k návrhu rozpočtu na příští rok, který připravuje ministr financí Andrej Babiš (ANO) se schodkem 60 miliard korun. Prioritami rozpočtu mají být zdravotnictví, učitelé a věda.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) minulý týden uvedla, že v novém návrhu státního rozpočtu, který ministerstvo financí předložilo na jednání koaliční rady, je pro školství ve srovnání s původním návrhem sedm miliard korun navíc.

Na dnešním jednání ale chtěla Valachová předložit i návrh na desetiprocentní navýšení, které požadují školské odbory. Vedle toho také požadovala, aby se vláda vyjádřila ke strategii do dalších let. Učitelům by mohla zajistit perspektivu dalšího růstu výdělků.

Debaty o rozpočtu budou pokračovat i během léta. Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září.