Učitelské odbory opět žádají růst platů. Přidali se rektoři

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta Lubos Wisniewski

Září může být horké, varují před zítřejším jednáním vlády o rozpočtu učitelské odbory. Učitelé rozesílají plakátky s podobiznou Jana Amose Komenského a pedagogovým upozorněním, že je úctyhodné povolání učitele „mrzkým penízem oceňováno“. Dostanou je rodiče i zákonodárci jako varování před možnými protesty.

Vláda má zítra jednat o rozpočtu školství na příští rok a o tom, kolik dostanou přidáno učitelé a vysokoškolští pedagogové. „Aby to nezůstalo jen v poloze sdělování, že jsme prioritou,“ poznamenal předseda školských odborů František Dobšík. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) stojí za požadavky odborářů, aby do školství příští rok šlo o třináct miliard korun více a platy učitelů vzrostly o deset procent. Za absolutní minimum považuje 6,9 miliardy korun pro regionální školství.

Původní návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO) počítal s pětiprocentním růstem platů učitelů. Pak se sice vyslovil pro další zvýšení. Když jej ale ministři při posledním jednání o rozpočtu přehlasovali a prosadili nárůst pro vědu a zdravotnictví o 7,3 miliardy korun, naznačil, že právě tyto prostředky mohou na platy učitelů chybět. Učitelské odbory už nejsou ve svém tlaku na vládu osamoceny.

Minulý týden se dohodli na vzájemné podpoře představitelé základních, středních i vysokých škol. Akademici upozorňují, že v přepočtu na studenta dostávají méně než ve školním roce 2008 a 2009. „Představitelé školství a odborů budou i nadále koordinovat svůj postoj,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Pokud vláda do školství nepřidá dost peněz, dají se podle jeho prohlášení očekávat protesty. „Září může být pro segment školství velmi horké,“ potvrdil včera Dobšík.

Učitelé žádají pro letošní rok desetiprocentní zvýšení platů, které má být následováno vždy pěti procenty v dalších dvou letech. Tak by se chtěli postupně dostat na 130 procent průměrného platu. Průměrný hrubý plat ve školách loni rostl o 2,2 procenta na 23 600 korun měsíčně. To je téměř o tři tisíce méně, než činí průměrná mzda v Česku.