Na rozhodnutí o dotacích na výzkum čekali žadatelé skoro rok, kritizuje kontrolní úřad

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu Zdroj: profimedia.cz

Nejvyšší kontrolní úřad
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Na rozhodnutí ministerstva průmyslu a obchodu o přidělení evropské dotace na rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace zpočátku žadatelé čekali skoro rok. Vyplývá to z výsledků prověrky, které zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad. Na investice z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost do výzkumu, vývoje a inovací (OP PIK) je pro Česko v programovém období 2014 až 2020 připraveno 34,8 miliardy korun, na podzim byly proplaceny projekty za 3,5 miliardy korun, tedy zhruba deset procent z připravených dotací. 

Z pohledu projektů schválených k podpoře byla podle NKÚ situace příznivější, ministerstvo schválilo v kontrolovaném období projekty za zhruba polovinu z připravených peněz, přibližně za 16,7 miliardy korun.

Dotace z OP PIK jsou určeny zejména pro malé a střední podniky, ale také velké firmy, výzkumné instituce a další subjekty. Loni tento program Evropská komise Česku pozastavila kvůli vysoké chybovosti. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které za program zodpovídá, pak v listopadu sdělilo, že problémy vyřešilo.

Nejvyšší kontrolní úřad uvedl, že jedním z důvodů, které se negativně podepsaly na čerpání evropských peněz, byla velmi dlouhá doba potřebná na schválení žádosti o dotaci. „V roce 2016 žadatelé čekali v průměru dlouhých 345 dní na rozhodnutí MPO, zda bude předložený projekt podpořen. Také na rozdíl od předpokladu MPO neměly v letech 2016 až 2018 malé a střední podniky dostatečný zájem o vypsané dotační výzvy,“ zjistili kontroloři.

Podle nich v jedné z oblastí podpory OP PIK čerpání fakticky vůbec nezačalo. Jde o územní integrované investice, kde dotace podnikům zprostředkovávají městské aglomerace. Do loňského podzimu městské aglomerace podaly pouze 15 žádostí o podporu za necelých 450 milionů korun a žádný projekt v té době nebyl schválen k podpoře. Připraveno je přitom více než 2,1 miliardy korun. V době kontroly navíc nemělo MPO pro tuto oblast připravený harmonogram pro vyhlašování dalších výzev na letošní rok, dodal NKÚ.

Kontroloři se zabývali také tím, zda MPO kontrolovalo, jestli příjemci po získání podpory dodržují všechny podmínky. V době udržitelnosti, po kterou příjemce musí projekt udržovat v chodu, ministerstvo neprovedlo podle NKÚ žádnou kontrolu na místě. Třetina z více než 550 dokončených projektů přitom měla za sebou minimálně první rok provozu.

NKÚ se v této kontrole zaměřil na úspěšnost čerpání dotací a nastavení pravidel pro rozdělování peněz nebo hodnotil dopady rozdělené podpory. V letošní kontrole, která má trvat od ledna do září, se zaměří na to, zda jsou peníze vynakládány účelně a hospodárně.