Na společné česko-rakouské projekty je připraveno 2,6 miliardy korun

Na společné česko-rakouské regionální projekty je do roku 2020 připraveno 97 milionů eur, což je 2,64 miliardy korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) na svých internetových stránkách informovalo, že Evropská komise schválila program INTERREG V-A Rakousko - Česká republika financovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Jde o poslední schválený přeshraniční program, Česko má podobnou dohodu se všemi sousedními státy.

„Program pokračuje v přeshraniční spolupráci mezi Českou republikou a Rakouskem, která je spolufinancována z prostředků Evropské unie. Ta započala již v roce 1995 po vstupu Rakouska do Evropské unie. K dispozici máme téměř 100 milionů eur pro zajímavé projekty, které zpříjemní život na česko-rakouském příhraničí,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Projekty musí mít přeshraniční dopad na území vymezené kraji Jihočeským, Jihomoravským a Vysočinou. Na rakouské straně je tvoří okresy Mostviertel-Eisenwurzen, Sankt Pölten, Waldviertel, Weinviertel, Wienr Umland-Nordteil, Wien, Innviertel, Linz-Wels, Mühlviertel a Steyr-Kirchdorf. Hlavním cílem projektů by mělo být užší propojení příhraničních oblastí a rozvíjení vzájemné spolupráce.

Už dříve Evropská komise Česku schválila přeshraniční programy se Slovenskem, Polskem, Bavorskem a Saskem. Celkem na spolupráci s okolními zeměmi půjde 674,4 milionu eur, 18,35 miliardy korun.