Nečas: Do penzijní reformy se zapojí méně lidí

Senioři (Foto: E15 Štěpán Bruner)

Senioři (Foto: E15 Štěpán Bruner) Zdroj: E15 Stepan Bruner

Méně zájemců, než vláda předpokládala, se připojí k důchodové reformě. Uvedl to premiér Petr Nečas. Druhý důchodový pilíř, do něhož bude od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů a přidat dva ze svého, bude podle premiéra výhodný pro polovinu obyvatel. Lidé nad 35 let se budou muset do konce června rozhodnout, zda se do reformy zapojí.

„Realisticky připouštíme, že účast v prvním a druhém roce reformy bude nižší, než jsme počítali před rokem či dvěma,“ uvedl premiér. Důvodem je podle něj „obrovská negativní kampaň“.

Proti reformě ostře vystupují odbory i aktivisté z různých sdružení. Uspořádali proti ní a vládě už několik akcí. Dopravní odbory na protest proti vládním reformám před rokem zorganizovaly stávku. Lídři opoziční ČSSD uváděli, že po vyhraných volbách a sestavení své vlády reformu zruší. Nová pravidla spoření na důchody se nelíbila ale ani některým odborníkům.

Podle premiéra vláda nepočítá s tím, že by při nezájmu o reformu prosazovala nějaké pobídky či sankce. „Každému lze doporučit myslet na zadní kolečka a odkládat si peníze na stáří,“ podotkl premiér. Podle něj bude vstup do druhého spořicího pilíře výhodný pro 50 procent obyvatel.

Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu při institutu CERGE-EI se vstup do druhého pilíře vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší. Podle předsedy vlády je reforma penzijního systému nutná, aby byl udržitelný. Společnost stárne a seniorů přibývá.

Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijní reformy nese příliš rizik