Nečas hrozí rozchodem s ODS. Kvůli vyloučení své ženy

Expremiér Petr Nečas

Expremiér Petr Nečas Zdroj: ctk

Vyloučení Jany Nečasové z ODS vyvolalo ve straně vlnu emocí. Její manžel a bývalý předseda vlády a ODS Petr Nečas hrozí vystoupením ze strany. Kvůli rozhodnutí se dostali do sporu také starosta Prahy 13, bývalý poslanec a místopředseda strany David Vodrážka a předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda.

Nečasovou vyloučilo ve středu večer místní sdružení ODS Praha Zličín kvůli porušení stanov. Povinnosti člena strany porušila tím, že s ODS nekomunikovala a nesdělila své aktuální osobní údaje, tedy třeba své nové jméno, vysvětlila oblastní manažerka ODS Prahy 13 Věra Herzánová.

Starosta Prahy 13 David Vodrážka serveru iDnes.cz řekl, že vyloučení dostala místní organiazce za úkol od regionální rady. Pokud by ho nesplnili, prý by jim hrozilo zrušení oblastní organizace. Předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda to rázně odmítl, Vodrážka podle něj lže.

Bývalý šéf vlády i občanských demokratů Nečas se své ženy zastal. Její vyloučení by prý mohlo být důvodem jeho odchodu ze strany, protože by to považoval za politický útok na svou osobu. Nečas je v současnosti řadovým členem ODS v Rožnově pod Radhoštěm. Jeho žena je podle něj nevinná a je obětí politického procesu.

Dodal, že k ODS se vždy chovala loajálně a ničím ji nepoškodila. „Byl bych nerad, kdyby to mělo znamenat počátek mého dramatického rozcházení se s ODS, protože toto bych musel považovat za politický útok na bývalého předsedu ODS,“ dodal expremiér.

Nečasová nekomunikovala, vysvětluje místní sdružení

Nečasová byla vyloučená na základě usnesení místního sdružení, že „neplnila povinnosti člena dle stanov“. Nereagovala prý na výzvy, aby řešila situaci svého členství kvůli svému trestnímu stíhání. Stranickým orgánům prý také nesdělila své aktuální osobní údaje týkající se adresy nebo změny jména po svatbě s Nečasem, což stanovy vyžadují. Nečasová se nyní může odvolat ke smírčímu výboru Prahy 13. Pokud by nebyla spokojena s jeho verdiktem, může se odvolat k vyšším instancím.

Místní sdružení Zličín Nečasové již v červnu doporučilo, aby své členství ve straně zvážila. Nepodařilo se jim to s ní ale projednat, proto se jejím osudem zabývala i regionální rada pražské ODS na srpnovém zasedání. Delegáti se usnesli, že pokud se Praze 13 situaci nepodaří vyřešit, navrhnou vedení strany její vyloučení.

Nečasová působila jako vrchní ředitelka Nečasova kabinetu. Úřad vlády s ní ukončil pracovní poměr na začátku srpna. V kauze údajné korupce byla obviněna v případu tří bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy, kteří se vzdali mandátu a údajně za to přijali místa ve firmách se státní účastí, a kvůli zneužívání Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy tehdejší manželky Radky.