Nečas: Kauzu Nagyová provázely manipulace od žalobců i soudců

Tiskové konference Petra Nečase v Poslanecké sněmovně 17. 7. 2013

Tiskové konference Petra Nečase v Poslanecké sněmovně 17. 7. 2013 Zdroj: ctk

Podle expremiéra Petra Nečase kauzu kolem obvinění jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové a tří exposlanců ODS provázely manipulace ze strany státního zastupitelství a soudců. Nečas zároveň vyzval novináře, aby pátrali po minulosti představitelů justice, kteří se podíleli na rozhodování o vazbách obviněných. Olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan nicméně chce pokračovat v trestním stíhání trojice exposlanců.

Nejvyšší soud (NS) v úterý zastavil stíhání třech bývalých poslanců ODS viněných z korupce. Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř byli následně propuštěni z vazby. Podle Nečase by měli být propuštěni i ostatní obvinění, mezi kterými je i jeho přítelkyně Nagyová.

„Je evidentní, že zde dochází k systematické manipulaci,“ prohlásil Nečas. Podle něj měl být případ, který byl delegován do Olomouce kvůli obavám z možných zásahů pražského státního zástupce Libora Grygárka, po odchodu Grygárka navrácen do Prahy.

Nečas také tvrdí, že o vazbě obviněných bylo v červnu rozhodnuto záměrně o víkendu, kdy bylo jasné, který soudce bude mít službu. „Třeba se ukáže, že to byl (soudce) dlouholetý bývalý policista, který je zvyklý chodit policistům na ruku, že je to bývalý člen ODS, který se ve zlém se stranou rozešel,“ poznamenal expremiér.

Nečas už v úterý prohlásil, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová musí okamžitě podat návrh na kárné řízení se státními zástupci Ivem Ištvanem a Rostislavem Bajgerem. Ministryně to ale odmítla s tím, že se jedná o politický nátlak.

Naopak vrchní žalobce Ištvan oznámil, že navzdory verdiktu Nejvyššího soudu hodlá pokračovat v trestním stíhání trojice exposlanců. Nově formulovaný skutek chce stavět na tom, že k údajnému korupčnímu jednání docházelo i mimo Sněmovnu. Žádost o vydání expremiéra Petra Nečase, o níž měl rozhodovat imunitní výbor, vzal zpět.

Žalobci spatřují korupční jednání někdejších poslanců Tluchoře, Šnajdra a Fuksy v tom, že si údajně nechali slíbit výhodné posty za to, že se vzdají mandátu. Nejvyšší soud však v úterý rozhodl, že jednání poslance v souvislosti s jeho politickou činností kryje poslanecká imunita. Ištvan chce soud v řádu týdnů požádat o sdělení, zda se vynětí z trestního stíhání vztahuje i na skutky nespáchané v Parlamentu.