Kauza Nagyová graduje: v odposleších figurují i šéfové ČEZ a Českých drah

Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: ctk

Sdělení obvinění Janě Nagyové a čtyřem politikům
Sdělení obvinění Janě Nagyové a čtyřem politikům
Sdělení obvinění Janě Nagyové a čtyřem politikům
Sdělení obvinění Janě Nagyové a čtyřem politikům
Sdělení obvinění Janě Nagyové a čtyřem politikům
32
Fotogalerie
Server E15.cz a týdeník Euro zveřejňují kompletní sdělení obvinění bývalé vrchní ředitelce kabinetu předsedy vlády Janě Nagyové, Romanu Bočkovi, Ivanu Fuksovi, Marku Šnajdrovi a Petru Tluchořovi. Šestnáctistránkový text naznačuje, že k pěti obviněným politickým prominentům mohou přibýt i další jména. V odposleších Nagyové figurují například i šéf Českých drah Petr Žaluda či šéf ČEZ Daniel Beneš.

Tato část obvinění se týká především kauzy „rebelů“ ODS, kteří výměnou za odchod ze sněmovny získali posty ve státních firmách. Všechny zmíněné vyšetřovatelé viní z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Nagyovou a Bočka pak navíc ještě z podplácení a naopak Tluchoře, Fuksu a Šnajdra z přijetí úplatku. Z policejního vyšetřování vyplývá, že celý postup koordinovala Nagyová, a to vše s vědomím premiéra Nečase a za konzulatce s vysokými manažery polostátních firem.

Dohoda o „obsahu úplatku“ byla podle policie mezi oběma stranami dosažena 6. listopadu, den na to se poslanci vzdali svého mandátu. V následujících měsících jim pak byl „z iniciativy předsedy vlády…poskytnut úplatek“.

Nečas podle vyšetřovatelů úplatek sám nabídl a zajistil jeho poskytnutí. Zda ale Nečas, který spolu s některými dalšími vrcholnými politiky trvá na tom, že nešlo o korupci, ale o běžný politický obchod, bude také obviněn, policie ani olomoucké Vrchní státní zastupitelství neuvedly.

Odposlechy: Ve hře Žaluda či Beneš

V odposleších Jany Nagyové se obejvují i špičky českých státních či poslostátních gigantů, s kterými Nagyová údajně měla „trafiky“ pro poslance ODS vyjednávat. Například šéf Českých drah Petr Žaluda podle vyšetřovatelů „působil na členy dozorčí rady ČD v tom směru, aby Romana Bočka zvolili do představenstva drah“. To se nakonec stalo, Boček byl do představenstva zvolen 20. září 2012. Podle odposlechů Nagyové tento krok ocenil Tluchoř, který to označil za „první racionální a vstřícný krok“. Podle policie je zřejmé, že o dohodách věděl jak premiér Nečas, tak tehdejší ministr zemědělství Petr Bendl.

Přečtěte si celý text obvinění:

Žaluda s podle policie konzultoval s Nečasem i post pro Tluchoře. V rozhovoru z 10. prosince 2012 Bočkovi řekl, že „dneska mluvil s panem nejvyšším, a že se domluvili, že mají pro něj (Tluchoře) něco jiného…,“ uvádí se ve spisu.

Nečas například podle vyšetřovatelů v jednom z hovorů z 5. listopadu 2012 s Bočkem uvádí, že „ty varianty jsou průchodné, a že má ještě nějaké nápady ohledně těch možností, které by byly a jsou realizovatelné jak u toho Ivana, tak u toho Petra, trošku problém bude Marek“.

Server E15.cz už přinesl i první část obvinění, týkající se zneužívání vojenského zpravodajství k nezákonnému sledování soukromých osob.

Zmíněn je i šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš. Ten v hovoru z 13. září 2012 Nagyové podle policie řekl, že ho „napadlo, aby (premiér Nečas) přijal jejich požadavky - pro toho funkce v NKÚ, pro toho VZP. Na to Nagyová uvádí, že oni se o tomto nechtějí bavit, že chtějí hrát na tu ideovou čistotu,“ uvádí se v dokumentu.

Policisté tvrdí, že premiér Petr Nečas dal třem poslancům „nejméně ode dne 18. 9. 2012 prostřednictvím Jany Nagyové a Roman Bočka slib poskytnutí této formy úplatku.“ Tím mělo být členství v orgánech (představenstvu nebo dozorčí radě) a případně managementu společností se státní účastí.

Sdělení obvinění Janě Nagyové a čtyřem politikům

Fuksa nakonec zasedl v představenstvu Českého aeroholdingu, Šnajdr se dostal čela do dozorčí rady společnosti Čepro. U Tluchoře se spekuluje, že působí v energetické skupině ČEZ, obě strany to ale popírají. Další spekulací je, že místo sebe poslal do dozorčí rady Českých drah zaměstnance minsterstva financí Libora Antoše. Tluchoř se podle policie obával, aby z přijetí funkce neměl problémy. To by potvrzovaly i policejní odposlechy - Nagyová v jedné SMS napsala Nečasovi: „CV pošle Tluchy, chlápek místo něj do RR zelez., pak vše vysvětlím…“ Z další komunikace je zřejmé, že šlo právě o CV Libora Antoše.

Začalo se u Grygárka, Janouška a spol.

V odůvodnění vyšetřovatelé uvádějí, že 6. ledna 2012 zahájili vyšetřování náměstka Vrchního státního zatupitelství v Praze Libora Grygárka pro podezření z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a také pražských lobbistů Romana Janouška, Tomáše Hrdličky, Ivo Rittiga a Jiřího Tomana. Ty policisté podezřívají z trestných činů sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, legalizace výnosů z trestné činnosti, případně účasti na organizované zločinecké skupině.

Zahraniční média: Češi v deziluzi ze své kradoucí a opilé elity