Nečas neztrácel čas: Bradáčová byla na dovolené, Pospíšil už nestihl reagovat

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: CTK/Michal Kamaryt

Odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila okamžitě vyvolalo bouřlivé reakce i pochybnosti o skutečných důvodech premiéra Petra Nečase. Mnozí se pozastavují především nad načasováním a rychlostí celé akce, a to především v souvislosti s hledáním nástupce Vlastimila Rampuly na postu šéfa Vrchního státního zastupitelství. Nečas ale tyto spekulace odmítl.

Podezřením, že skutečným důvodem odvolání je právě jmenování nástupce Vlastimila Rampuly na VSZ, nahrává sled událostí a rychlost Nečasovy reakce.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal Pospíšilovi návrh jmenovat šéfkou VSZ ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou minulý týden. Pospíšil podle svých slov Zemanův návrh obdržel v pátek. „Byl jsem připraven ji jmenovat,“ řekl s tím, že už s ní ale návrh nestihl probrat, protože je tento týden na dovolené. Rozhovor považoval před jejím ustavením za nutný.

Bradáčová zároveň potvrdila, že dala ke svému jmenování souhlas. „Nejvyšší státní zástupce pokud podává návrh, zákonný předpoklad je, že k tomu musí mít souhlas státního zástupce, na kterého návrh podává,“ uvedla Bradáčová.

Premiér Nečas jednal rychle. Informaci o odvolání Pospíšilovi sdělil krátce před devátou ráno a s návrhem okamžitě zamířil za prezidentem Václavem Klausem. Hrad změnu ve vládě oznámil před desátou dopoledne, předseda vlády před novináře předstoupil v 10:15.

O odvolání Jiřího Pospíšila čtěte:

Nečas ale spekulace, že za odvoláním Pospíšila stála příprava jmenování státní zástupkyně Lenky Bradáčové do čela Vrchního státní zastupitelství v Praze, odmítl.

„Důrazně dementuji spekulace, které se objevily v médiích, že důvodem odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila mohlo být případné jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze. O tomto návrhu nejvyššího státního zástupce jsem se dozvěděl až dnes kolem poledne z médií poté, co už byl ministr spravedlnosti odvolán,“ uvedl premiér.

To ale Pospíšil vyvrací. „Premiér věděl, že vyhovím návrhu Pavla Zemana,“ řekl Pospíšil serveru iHNed.cz. O tom, zda jej premiér odvolal kvůli Bradáčové, odmítl spekulovat. „Mohu pouze konstatovat, že já bych Lenku Bradáčovou jmenoval,“ uvedl pro Českou televizi. Vztahy mezi Pospíšilem a Nečasem byly podle exministrových slov dlouhodobě „velmi chladné“.

Schwarzenberg: Bitva o nezávislé státní zastupitelství je prohrána

Zajímavé také je, že premiér s nikým z vládní koalice odvolání Pospíšila nekonzultoval. Zatím nejostřeji z vládní koalice se vyjádřil předseda TOP 09 a šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Podle něj jde o trest, který Pospíšil dostal od premiéra Petra Nečase za snahu vytvořit nezávislé státní zastupitelství.

„Zdá se, že bitva o nezávislá státní zastupitelství je dočasně prohraná. Tento vývoj je pro mě velmi bolestný,“ neskrýval rozhořčení Schwarzenberg. Pospíšila si podle svých slov váží, i když je z jiné politické strany. „Byl statečný, ale za odpor proti vlastním straníkům byl po zásluze potrestán,“ uvedl na adresu Pospíšila ministr zahraničí.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman (vpravo) s exministrem spravedlnosti Jiřím PospíšilemNejvyšší státní zástupce Pavel Zeman (vpravo) s exministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem|ctk

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek pak dodal, že pokud se Nečas chce vyhnout spekulacím, že za ododvoláním Pospíšila stojí snahy politiků ovlivňovat státních zastupitelství, měl by do čela Vrchního státního zastupitelství jmenovat prezidentku Unie státních zástupců Lenku Bradáčovou, jak navrhuje Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Zdvořile žádáme, aby premiér a budoucí ministr spravedlnosti tento krok v zájmu důvěryhodnosti učinili,“ řekl Kalousek.

Stejně se vyjádřila i vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). „Zatím jsem neslyšela žádný důvod, proč by Lenka Bradáčová neměla být novou vrchní pražskou státní zástupkyní,“ uvedla a dodala: „Kdyby jmenovaná nebyla, zavdávalo by to zbytečným spekulacím, protože žádost na její jmenování existuje a pan Pospíšil ji jako ministr spravedlnosti už jen nestihl podepsat.“

„Pokud pan premiér říká, že důvodem odvolání ministra Pospíšila byla nespokojenost s rozpočtovými požadavky ministra, tak by následné nepřijetí návrhu na jmenování Lenky Bradáčové na vrchní státní zastupitelství zase naopak potvrzovalo pochybnosti o těchto důvodech,“ dodala Peake. Jak uvedla v České televizi, o navýšení rozpočtu pro svůj resort žádal například také ministr dopravy pavel Dobeš.