Nečas odvolal Pospíšila, má ho nahradit Benda

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: profimedia.cz

Na návrh předsedy vlády odvolal dnes ráno prezident Václav Klaus ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Vystřídat by ho mohl Marek Benda.

Manažersky nezvládl svůj rezort v rozpočtové oblasti, vysvětlil svůj bleskový krok Nečas na tiskové dopolední tiskové konferenci. Podle premiéra přinesl Pospíšil na včerejší jednání kabinetu návrh, aby jeho úřad dostal navíc jednu miliardu korun. „Tento krok měl demoralizující účinek na celou vládu. Na některé ministry jsem musel velmi zvýšit hlas, jednoznačně požaduji rozpočtovou disciplínu. Nepřipustím žádné privilegované zacházení proto, že je někdo z ODS, že je místopředsedou strany,“ hřímal Nečas.

Podle premiéra by Pospíšil rozpočtově nezvládl ministerstvo nejen v druhé polovině tohoto roku, ale ani v roce následujícím. „Schopnost zvládnout restriktivní rozpočty je pro mě klíčová,“ dodal Nečas.

Náhradníka prý už má, jeho jméno se má veřejnost dozvědět do týdne. V této souvislosti se spekuluje o šéfovi ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Marku Bendovi, který je už delší dobu Nečasův blízký spojenec. „Je to rezort ODS, která má dostatek kvalitních a kompetentních lidí. Nevidím důvod, proč bych se ohlížel mimo řady ODS,“ konstatoval premiér a šéf občanských demokratů.

Na otázku, zda bude schopen s Pospíšilem jako s místopředsedou strany nadále spolupracovat odpověděl, že dnes už bývalý ministr je stejně jako on politický profesionál.

Pospíšil v reakci na své odvolání řekl, že Nečasovo rozhodnutí respektuje. Uvedl, že premiér svůj krok odůvodnil tím, že Pospíšil požádal o navýšení rozpočtu pro svůj resort. Podle Pospíšila to ale pro Nečase bylo nepřijatelné.

„Respektuji jeho rozhodnutí, je to jeho plná pravomoc,“ řekl Pospíšil. Myslí si, že vykonal kus dobré práce - prosadil dva právní kodexy a zkrátil délku soudních řízení. Nyní omezí svoji politickou činnost a bude pracovat pro mecenášku Medu Mládkovou a její muzeum na pražské Kampě. Dodal, že premiér mu informaci o odvolání sdělil zhruba před hodinou.

Nečas novinářům řekl, že nemohl připustit stav, kdy celá vláda škrtá, kvůli snižování rozpočtu a vláda přestála krizi, aby „pár týdnů poté byl na vládu přinesen návrh na navýšení rozpočtu jednoho resortu o miliardu korun“. Takový krok měl podle něj „demoralizující účinek“ na celou vládu a Nečas předpokládá, že resort pravděpodobně do konce roku ještě jednou o navýšení požádá. Jeho důvěra v Pospíšilovy schopnosti manažersky a rozpočtově resort zvládnout prý „klesla pod bod mrazu“.

„Nemohu připustit privilegované zacházení. Aby to vypadalo, že když je někdo ministrem za ODS, tak se k němu v rozpočtové oblasti přistupuje jinak,“ zdůraznil Nečas. Pospíšil je místopředsedou občanských demokratů.

O Pospíšilově nástupci už Nečas představu má. Jméno neřekl, prohlásil ale, že spravedlnost zhruba do týdne obsadí Občanská demokratická strana.

O se spekulovalo již dříve. Justicí v posledních měsících zmítaly spory, které se týkaly především činnosti a personálního . Šestatřicetiletý ministr v únoru dostal od ODS čas na její stabilizaci.