Nečas: Stát omezí vysokým školám dotace na studenty

Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas Zdroj: ctk

Nejen finanční úspory, ale i kvalitnější vzdělání si premiér Petr Nečas slibuje od kroků, které dnes představil po jednání se členy Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Hlavními změnami má být zkrácení doby, během níž stát dotuje daného studenta. Místo současných sedmi let, by to podle Nečase mělo být pouze pět let. Nebude tak už platit, že student bude moci zdarma studovat čtyři roky bakalářského stupně a další tři roky stupně magisterského, ale jen tři a dva roky. A navíc: stát by měl studentovi přispívat na studia jen na jedné škole a ne na dvou nebo i více univerzitách jako je tomu nyní.

Premiér řekl, že hlavním důvodem je to, že si mladí lidé maximálně prodlužují dobu, kdy mohou studovat zdarma. „Stává se, že studují dvě, tři a více vysokých škol najednou. To už z peněz státu nebude možné. Nechceme továrny na vysokoškolské diplomy,“ řekl Nečas. Daniel Mnich z NERV k tomu poznamenal, že Česko patří mezi státy, kde je nejdelší doba ukončení studia v zemích OECD. „Hůře na tom už je jen Itálie, Portugalsko a Estonsko,“ dodal.

Odkdy začnou změny platit, Nečas ale neupřesnil. Podobné návrhy obsahuje vysokoškolská reforma odcházejícího šéfa rezortu Josefa Dobeše (VV), proti níž ostře protestují studenti i akademická obec. Vedle omezení autonomie škol studenti kritizují hlavně zavedení školného. Dobeš začátkem února řekl, že by se platilo jen při překročení běžné délky studia, anebo by se jeho zavedení odložilo na rok 2015/2016.