Němeček: Lékařská komora straší. Problém je ale se sestrami

Šéf zdravotnictví Němeček na zákonu o neziskových nemocnicích trvá

Šéf zdravotnictví Němeček na zákonu o neziskových nemocnicích trvá Zdroj: ctk

Problém nedostatku lékařů v nemocnicích, o kterém mluví Česká lékařská komora, není podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) tak závažný. „Lékařská komora to z hlediska strašení trochu přehání. Problémy sice jsou, ale situace není tak dramatická,“ uvedl Němeček.

Potvrdila mu to nová data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) o vývoji počtu zdravotníků. „Je zcela evidentní, že větší riziko představuje vývoj počtu sester v nemocnicích, i když tolik nekřičí a nedělají kampaně s PR agenturami,“ dodal ministr. Podle něj se dnes personálním potížím nemocnic, které se i dříve objevovaly, dnes věnuje větší mediální pozornost.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek se proti takovému zhodnocení situace ohradil. „Pokud pan ministr krizi ve zdravotnictví nevidí, je to buď porucha vnímání, nebo ztráta smyslu pro realitu,“ řekl Kubek pro deník E15. „Krize ve zdravotnictví se prohlubuje, my na to můžeme jen upozorňovat. Když bude vláda strkat hlavu do písku, nic tím nezmění,“ dodal.

Už dříve komora spočítala, že podle inzerátů poptávají nemocnice více než tisícovku lékařů. Ve své kampani Zdravotnictví volá o pomoc se domáhá zvýšení platů zdravotníků a celkového navýšení peněz pro zdravotnictví.

Nová data ÚZIS ukázala, že počet lékařů v českých nemocnicích mírně roste, ovšem sester ubývá. V roce 2015 bylo v nemocnicích s akutní péčí o 1530 sester méně než před pěti lety. Za stejnou dobu v nemocnicích právě tolik lékařů přibylo. Podle ministra by nemocniční sestry potřebovaly dostat přidáno více než lékaři. Vláda počítá pro příští rok s nárůstem tabulkových platů zdravotníků o deset procent.

ÚZIS začal údaje o personálu a platech sbírat elektronicky. Díky tomu má čísla ze všech nemocnic. Dříve byla návratnost papírových formulářů mnohem nižší, navíc v nich byly chyby. Podle Němečka tím získal ústav po 25 letech první reálná data o personálu ve zdravotnictví. Nyní chystá ÚZIS analýzu, zda odpovídá počet zdravotníků tomu, kolik je u nás nemocnic. Podle ředitele ÚZIS už první výsledky naznačují, že na současnou síť zdravotnických zařízení by mělo být zdravotníků více.