Neschopnost prezidentské ochranky pobavila celý svět

Výtržník si po střelbě na prezidenta v klidu zapálil cigaretu

Výtržník si po střelbě na prezidenta v klidu zapálil cigaretu Zdroj: ctk - Roman Vondrous

Záběry střelby na prezidenta Klause, které natočil kameraman televize Nova, obletěly během víkendu svět a udělaly Česku pořádnou ostudu.

O selhání ochranky informovaly televizní stanice od Austrálie až po USA. „Český prezident Václav Klaus je údajně otřesený a naštvaný na svoji ochranku poté, co byl střelen plastovou pistolí,“ uvedla agentura CNN.

Záběry z reportáže televize Nova se od pátku objevovaly na všech významných světových kanálech. Kromě Ameriky je mohli vidět také diváci v arabském světě a také ve většině Evropy.

Nejvíc všechny zaujala nečinnost prezidentových bodyguardů. „Je mimořádné, že mohl odejít z místa, kdyby se to stalo ve Spojených státech všichni by leželi na zemi. Tohle byla opravdu velmi špatná policejní práce,“ komentují událost američtí novináři.

Komentátory pobavilo i to, že muž poté co vystřelil sedm plastových kuliček na prezidenta Klause, v poklidu odešel, zapálil si cigaretu a poskytl novinářům rozhovor.

Útoku na českého prezidenta věnoval prostor také ruský první kanál, největší bulharská televize BTV, nebo například polská TVN 24. Všichni se ptají, jak je možné, že ochranka vůbec nereagovala a výtržníka zadrželi účastníci oslav.