NKÚ odhalil další stamilionové chyby v proplácení dotací

NKÚ

NKÚ Zdroj: E15 Pictures

V regionálních operačních programech Jihozápad a Moravskoslezsko bylo od roku 2007 do loňska neoprávněně proplaceno 187,7 milionu korun, což byla pětina z kontrolované sumy, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad. Nezákonně probíhala kontrola projektů, problém je i s jejich plněním - část zadotovaných staveb dosud nestojí. Kontroloři upozornili i na velké rozdíly v cenách za zpracování žádostí o dotace a za řízení projektů.

Kontroloři NKÚ prověřili 28 projektů za celkem 950,2 milionu korun, velké mezery odhalili v práci regionálních rad, které projekty vybírají a dohlížejí na jejich průběh i vyúčtování.

„Například regionální rada Jihozápad umožnila dvěma manažerům, kteří mají projekty hodnotit nezávisle na sobě, vzájemně konzultovat svou práci. Ti se pak ve svých hodnoceních i výstupech naprosto shodovali,“ uvedl úřad. Regionální rada tak podle něj porušila pravidlo „kontroly čtyřma očima“, a tím evropské i vlastní předpisy.

Neoprávněně byly peníze vyplaceny například Českému Těšínu, který z ROP pro Moravskoslezsko získal peníze na úpravu chodníků, parkoviště a inline dráhy. Kontroloři na místě zjistili, že město nevystavělo vše, co v projektu přislíbilo. „Přesto si ale nechalo proplatit celou dotaci, tedy o 345,6 tisíce korun navíc, a porušilo tak rozpočtovou kázeň,“ uvedl NKÚ.

Obec Boršov nad Vltavou na Českobudějovicku zase svou stavbu zkolaudovala o měsíc a půl později, než podle projektu měla, a porušila tak podmínky smlouvy. Regionální rada Jihozápad přesto schválila proplacení dotace ve výši 30,5 milionu korun.

Kontroloři našli také velké rozdíly v cenách odborných prací. NKÚ poukázal na to, že výdaje za zpracování žádostí o dotace a za řízení projektů u některých žadatelů představovaly méně než jedno procento z ceny projektu, u jiných naopak více než pět procent.

Z Regionálního operačního programu Jihozápad se rozdělují evropské dotace pro Jihočeský a Plzeňský kraj, z ROP pro Moravskoslezsko dotace pro území Moravskoslezského kraje. Představitelé Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka a jeho podřízený Martin Půlpytel čelili kvůli rozdělování evropských dotací obvinění ze zneužití pravomoci, pražský městský soud je ale v polovině července zatím nepravomocně zprostil obžaloby.