Nosek: Škoda Transportation dusí pražský dopravní podnik

Tramvaje 15T Forcity lámou dopravnímu podniku vaz

Tramvaje 15T Forcity lámou dopravnímu podniku vaz Zdroj: 7

Pražský magistrát se snaží vyjednat nové podmínky smlouvy mezi dopravním podnikem a společností Škoda Transportation. Dvě miliardy, které podnik musí ročně firmě platit, jsou podle primátorova náměstka Josefa Noska obrovská zátěž. Právníci by měli podle něj dospět k rozhodnutí v řádu dnů.

„Škodovka dusí dopravní podnik, snažíme se vyjednat, aby ho nepotopila,“ sdělil serveru E15.cz Nosek. Dopravní podnik se zavázal, že od Škody Transportation odkoupí do roku 2018 celkem 250 tramvají 15T Forcity za téměř 19 miliard. Peníze na ně ale nemá. Hlavní město se dokonce muselo zaručit za čtyřmiliardovou směnku, aby mohl podnik splatit pohledávku z minulého roku a letošní dodávku 32 souprav.

:

Tramvaje se od svého postavení na koleje potýkají s řadou problémů, například opotřebením brzdových destiček. Nosek zmínil, že smlouva mezi dopravním podnikem a Škodou Transportation je podle právníků nevypověditelná. Nyní tedy jednají alespoň o úpravách. Například prodloužení záruční lhůty na problémové tramvaje.

„Splátky bychom také chtěli více rozložit v čase,“ konstatoval Nosek. Dodal, že detaily ale nemůže sdělit, jednání jsou totiž živá. A Škoda Transportation na požadavek města k prodloužení záruky podle neoficiálních informací přistoupí.

„S dopravním podnikem intenzivně jednáme a obeznámili jsme ho s podmínkami, snažíme se mu v jeho finanční situaci vyjít vstříc, ale musíme odmítnout, že bychom ho dusili,“ uvedla mluvčí Škody Lubomíra Černá.