Nové útočné pušky Bren české armády selhávají

Prvních 505 pušek.
Armáda převzala prvních
505 útočných pušek CZ 805
a dvě desítky granátometů.
Zbraně poputují k vojákům do
7. mechanizované brigády
a 4. brigády rychlého nasazení.
Česká zbrojovka Uherský Brod
společně s Meoptou Přerov
mají do konce roku 2013 dodat
armádě téměř osm tisíc těchto
pušek za 1,1 miliardy korun

Prvních 505 pušek. Armáda převzala prvních 505 útočných pušek CZ 805 a dvě desítky granátometů. Zbraně poputují k vojákům do 7. mechanizované brigády a 4. brigády rychlého nasazení. Česká zbrojovka Uherský Brod společně s Meoptou Přerov mají do konce roku 2013 dodat armádě téměř osm tisíc těchto pušek za 1,1 miliardy korun Zdroj: ctk

Nové útočné pušky Bren, které používají čeští vojáci v Afghánistánu, selhávají. Poruchy již údajně vykázalo 48 z celkem 530 zbraní. Příčiny selhání hledají přímo v zahraničí armádní experti. Pokud je neodhalí, budou pušky s označením CZ 805 zaslány ke kontrole do Česka. Uvedla to Česká televize (ČT).

Armáda koupila od České zbrojovky osm tisíc pušek Bren za 1,5 miliardy korun, dodáno bylo zatím 3671 kusů. Pušky dostaly přednostně bojové jednotky.

Podle televize spočívají problémy nejčastěji v zasekávání nábojů. Někteří vojáci prý zaznamenali potíže s novými puškami přímo v akci. „Jedné jednotce jich v boji selhalo šest. Tedy šest lidí muselo přejít na záložní zbraň,“ citovala ČT vyjádření jednoho z vojáků na facebooku. Podle informací ČT je problém s vyhazováním prázdných nábojnic. Když totiž nevyletí, další náboj se v hlavni zasekne.

Některé zdroje z armády již dříve upozorňovaly, že s novými puškami může být problém. Puška CZ 805 totiž podle nich byla do výběrového řízení přihlášena ještě jako v praxi neozkoušený prototyp s nedokončeným vývojem, což logicky nese rizika.

Česká zbrojovka si ale není žádné chyby vědoma, sdělil televizi obchodní ředitel firmy Ladislav Britaňák. „Bude důležité dostat ty zbraně k nám, moct si je prohlédnout a konstatovat, co se vlastně děje,“ uvedl.

„Nemám informace o tom, že by vlivem selhání útočné pušky došlo k ohrožení životů vojáků. V každém případě každý voják disponuje krátkou zbraní, kterou může použít,“ řekla televizi mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková.