Nový ředitel dopravního podniku s ním nebude mít nic společného, ani jeho rodina

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Valná hromada Dopravního podniku hlavního města Prahy, jíž je městská rada, bude zítra schvalovat kritéria pro výběr nového ředitele firmy. Podle informací serveru E15.cz je jedním z bodů interního materiálu požadavek, aby nebyl nový šéf s městskou společnostní nijak spjatý, a to se týká i jeho rodiny.

Na stůl dostanou radní zřejmě i návrh primátora Bohuslava Svobody, který by rád zúžil počet členů dozorčí rady. Ta stála za odvoláním bývalého ředitele dopravního podniku Vladimíra Liche z postu předsedy představenstva i šéfa firmy.

Hovoří se o tom, že z původních 15 členů by zůstalo devět. „Zmenšení počtu členů dozorčí rady a částečná obměna za politiky odborníky by byla smysluplná,“ uvedl již dříve Svoboda.

:

Proti primátorovu záměru se staví člen dozorčí rady a poslanec , který stál za odvoláním Liche. „Nevím, jak se pan primátor vyrovná s tím, že by v radě zůstalo pět odborářů a čtyři politici,“ konstatoval Vodrážka. Svoboda by podle dřívějších prohlášení dozorčí radu zbavil právě Vodrážky.

Vodrážka serveru E15.cz sdělil, že kritéria pro výběr nového šéfa podniku neobsahují žádné nestandardní body. Generální ředitel by měl mít vysokoškolské vzdělání, samozřejmostí je znalost anglického jazyka a zkušenost s řízením velkého podniku. Vybrán by měl být zhruba do dvou měsíců.

Náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) uvedl, že bude trvat na transparentním výběrovém řízení. Podnik by podle něj měl vést ředitel, který bude mít jasnou koncepci.