O vládě bude jasno až po setkání Zemana s Pochem, tvrdí Filip

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa počká s oznámením jmen nových ministrů na jednání prezidenta Miloše Zemana s kandidátem na ministra zahraničí Miroslavem Pochem (ČSSD). Filip to novinářům řekl po setkání s Babišem na úřadu vlády. Předtím jednal Babiš s předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem, ani jeden z nich schůzku nekomentoval. Sociálnědemokratického nominanta Pocheho v příští vládě nechtějí prezident a KSČM.

Filip premiérovi zopakoval výhrady komunistů k práci ministra dopravy Dana Ťoka a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (oba za ANO).

Babiš podle Filipa řekl, že před schůzkou prezidenta s Pochem nebude o jménech ministrů mluvit. Předseda komunistů, kteří mají tolerovat menšinovou vládu ANO a ČSSD, zopakoval, že jeho strana chce mít garanci předložení svých návrhů, které budou součástí vládního prohlášení, nejpozději šest měsíců před skončením volebního období.

Dodal, že Babišovi zopakoval výtky KSČM vůči Ťokovi a Vojtěchovi. "Pan premiér zastává stanovisko, že svou práci vykonávají dobře. To je jeho věcí, on nominuje. My jsme řekli, že budeme svá stanoviska říkat, ale tato naše stanoviska jsou stanoviska v konzultaci," řekl. Věří, že Babiš je zárukou, že ministr zdravotnictví bude postupovat v souladu s programovým prohlášením, tedy nebude se zvyšovat spoluúčast pacientů a nebudou se privatizovat zdravotnická zařízení.