ČSSD: Post šéfa diplomacie nepustíme. Hamáček chce situaci vyřešit do týdne

Jan Hamáček (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO) společně na sjezdu ČMKOS (27.4.2018)

Jan Hamáček (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO) společně na sjezdu ČMKOS (27.4.2018) Zdroj: ČTK

Buď ustoupí prezident Miloš Zeman a jmenuje Miroslava Pocheho ministrem zahraničí, nebo Poche svoji nominaci stáhne. Nahradit by ho mohl předchozí šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD), uvedl první místopředseda socialistů Jiří Zimola.

 

To jsou možná řešení patu kolem sestavení menšinové vlády ANO a ČSSD. Varianta, že by sociální demokracie například vyměnila Černínský palác za rezort obrany, není podle předsedy oranžových poslanců Jana Chvojky na stole.

„V politice je možné všechno, ale o výměně rezortů spekulují zejména média. O tom jsem ani uvnitř strany neslyšel,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Chvojka. Vyloučil také to, že by premiér Andrej Babiš dočasně vedl Černínský palác. „Rozhodně odmítáme podepsat koaliční smlouvu a hlasovat pro vyslovení důvěry vládě při obsazení jen čtyř ministerstev místo dohodnutých pěti,“ dodal. V kuloárech se hovoří o tom, že případná rošáda úřadů vázne hlavně kvůli tomu, že ČSSD na ně nemá vhodného adepta.

„Jediné jméno, které připadá v úvahu, je náměstek na obraně Jakub Landovský. Ministrem by ale mohl být jen těžko, když je lídrem naší pražské kandidátky. Na výsledku voleb nám samozřejmě záleží,“ uvedl člověk blízký Lidovému domu v narážce na fakt, že syn známého herce má šanci oslovit městské liberály.

Předseda ČSSD Jan Hamáček nedávno prohlásil, že nevidí důvod, proč by jeho strana měla řešit „personální bídu“, kterou podle něj ANO na obraně v posledních pěti letech předvedlo. „Ministerstvo navíc není z hlediska prosazování našeho programu úplným esem,“ podotkl.

Podle zdrojů z Babišova uskupení by se premiér obrany rád zbavil. Odchod ministryně v demisi Karly Šlechtové (ANO) je údajně jistý, protože si během svého působení nadělala nepřátele mezi vedením armády i zbrojaři.

Socialisté by podle dostupných informací stáli o ministerstva spravedlnosti nebo průmyslu a obchodu. Justici však velmi pravděpodobně nezískají, protože už si vyjednali křeslo šéfa vnitra pro Hamáčka. „Obě silová ministerstva nám Babiš nepřepustí,“ míní nejmenovaný politik ČSSD.

Hamáček řekl, že spor kolem Pocheho chce vyřešit do týdne. V opačném případě bude dál jednat. Stál by o to, aby mu Babiš konečně předal seznam ministrů za ANO, který v neděli přinesl hlavě státu.