Obcím s bankovními účty u Sberbank bude ministerstvo financí pomáhat individuálně

Fronta lidí před pobočkou banky Sberbank.

Fronta lidí před pobočkou banky Sberbank. Zdroj: Dominik Kučera, E15

Ministerstvo financí bude s obcemi, které měly peníze u Sberbank a nemohou se k nim nyní dostat, jednat individuálně. Zároveň ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nabídl poškozeným obcím, že by jim stát v květnu mohl vyplatit příspěvek na výkon státní správy za celý rok dopředu. Do řešení pomoci bude zřejmě také zapojena Národní rozvojová banka. Po setkání s předsedou Svazu měst a obcí ČR Františkem Luklem o tom dnes novináře informoval Stanjura.

Připomněl, že problém s uzavřením Sberbank zkomplikoval situaci zhruba 180 obcím a pěti krajům, které se tak nemohou dostat ke zhruba pěti miliardám korun na účtech banky. Sberbank CZ má vazby na Rusko a zavřela své pobočky. Česká národní banka zahájila 28. února kroky k tomu, aby jí odebrala licenci. Garanční systém začal prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům - fyzickým osobám Sberbank CZ 9. března. Celkem jde o zhruba 106 000 klientů a 24,2 miliardy korun. Většinu již vyplatil.

„Nabídl jsem obcím, které to potřebují a mají tento problém, vyplatit příspěvek za výkon státní správy až do konce roku. Ke každému případu budeme přistupovat individuálně. Budeme probírat každou obec individuálně. Zapojíme Národní rozvojovou banku. Budeme se snažit ty problémy se starosty řešit,“ uvedl ministr.

Ze schváleného rozpočtu na letošní rok vyplývá, že celkem všechny obce mají letos nárok na příspěvek na výkon státní správy 10,2 miliardy korun. Částka je bez Prahy. Stanjura dodal, že by taková operace nezatížila dodatečnými výdaji státní rozpočet, jen by se fakticky změnilo načasování výplaty peněz.

Co dělat, pokud máte peníze uložené u Sberbank?

Video placeholde
Co dělat, pokud máte peníze ve Sberbank? • Videohub

Podle Lukla se drtivá většina obcí dokáže s problémy kolem účtů vypořádat. Prioritou při pomoci státu bude podle něj především financování neodkladných investic. Zároveň varoval obce, aby nevyužívaly při vymáhání jakýchkoliv prostředníků, protože situace půjde vyřešit standardním způsobem. Lukl se také vyjádřil ve prospěch individuálního řešení problémů obcí. Plošná pomoc by totiž podle něj zřejmě narazila na pravidla EU ohledně státní podpory.

Stanjura dnes také vyzval zastupitele obcí, aby problémů kolem Sberbank nezneužívali v kampani před podzimními komunálními volbami. „Obce peníze v naprosté většině uvidí. Podle expertů je vysoká pravděpodobnost, že se podaří zpeněžit majetek Sberbank. Žádná obec tak nebude kvůli tomu v nouzi,“ dodal Stanjura.