Odbory čekají další vlnu krize, vláda podle nich přilévá olej do ohně

Jaroslav Zavadil

Jaroslav Zavadil Zdroj: mediafax

Ekonomická situace Česka se v zhorší a vláda podle odborářů reformami situaci ještě zhoršuje. "Všichni víme, že nás postihne další vlna krize, která bude mít dopad do výrobní sféry," řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Proto je na úvaze jednotlivých organizací, aby dojednaly kolektivní smlouvy podle aktuálního vývoje hospodářské situace.

„Jsme raritou v Evropě. Vláda místo toho, aby využila stavebnictví a rozjela ekonomický růst, tak ještě přilila olej do ohně,“ uvedl předseda stavebních odborů Stanislav Antoniv. Ve vládním návrhu rozpočtu podle něj dojde k dalšímu krácení stavebních investic do dopravní infrastruktury i bytové politiky.

Odbory se podle Zavadila hodlají sejít se zaměstnavateli a domluvit se s nimi na společném postupu, kterým by vládu přiměly ke změnám například v daňové oblasti. Zde chtějí například změny ve struktuře sazeb, zavedení daňové progrese a posílení přímých daní. Také požadují audit výdajů státu, který by zjistil, kde ve veřejných rozpočtech unikají peníze.

Inflace by přitom podle odborů měla v příštím roce dosáhnout 3,5 procenta. Podobný požadavek na nárůst mezd proto vznesou některé odborové svazy. Mezi nimi je například OS Kovo.

„Budeme požadovat nárůst mezi třemi až 3,5 procenta,“ řekl jeho předseda Josef Středula. Pokud by byl nižší, došlo by podle něj k poklesu reálných mezd.

Ale ani podle Středuly se nedá v příštím období očekávat optimistický vývoj situace. „V řadě firem se snižuje objem zakázek pro rok 2012, zejména pro jeho první část,“ řekl. To může mít tragické důsledky, které se budou pohybovat od propouštění po přesun výroby.