Odbory hrozí: Do konce června bude generální stávka

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS Zdroj: CTK/ Katerina Sulova

Do konce letošního června by měla Česko ochromit generální stávka. Dnes se na tom shodli odboroví předáci na jednání s občanskými iniciativami, s tím, že stávka by měly být vyvrcholením série dalších protestních akcí. Zda se bude jednat o hodinovou, denní či neomezenou formu protestu, odbory ještě neví. Přesnou formu dohodne koordinační tým složený pěti zástupců odborů a pěti členů občanských iniciativ.

Už ve středu se Českomoravská konfederace odborových svazů usnesla, že už nebude chodit na jednání tripartity. Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil tehdy k chystaným prostestům uvedl, že by měly bolet. Iniciativa požaduje demisi vlády, zastavení reforem a nové volby.

Odbory povzbudil , která se minulou sobotu konala na Václavském náměstí. Účastnilo se jí zhruba 100 tisíc lidí. Podle premiéra Petra Nečase předáci vyhrocují situaci, vláda chce s odbory dál jednat.

Platformu Stop vládě tvoří odbory a dvě desítky sdružení a iniciativ. Kritizují vládní reformy, chystané škrty i vládní krize. Požadují demisi kabinetu a předčasné volby.

Podle mluvčího platformy Jana Májíčka se k původním členům platformy přidávají další uskupení a aktivisté mají „enormní zájem“ se proti Nečasovu kabinetu sjednotit. Platforma už počátkem týdne uvedla, že stotisícovou demonstraci na Václavském náměstí chápe jako další mandát od veřejnosti k pokračování protivládních akcí.

Premiér Nečas už dřív řekl, že reformy i úspory Česko potřebuje a jeho kabinet v nich bude pokračovat. Zda k tomu bude mít ve sněmovně dostatečnou podporu, by mělo ukázat dnešní hlasování poslanců o důvěře.

Stávka odborů zasáhla Česko už v loňském červnu, kdy jeden den nejezdily vlaky po celé republice, stálo pražské metro a většina MHD.