ODS jde do eurovoleb peticí proti euru

Jan Zahradil

Jan Zahradil Zdroj: CTK

Občanští demokraté dnes spustili startovní výstřel do evropských voleb. V čele s lídrem Janem Zahradilem chce strana upoutat voliče peticí, která odmítne zavedení evropské měny v Česku.

První podpisy bude ODS sbírat 31. března před sídlem České národní banky, archy nabídnou pak dobrovolníci i v krajských městech po celé republice. Petice bude k dispozici i na zvláštních webových stránkách. Jejím cílem je podle předsedy strany Petra Fialy přimět vládu, aby k přijetí eura přijala jasné stanovisko. Sobotkův kabinet dosud žádný závazný termín přijetí nepřijal, stejně se ale k euru stavěla i vláda pod vedením ODS.

„Říkáme jasné ne euru, a naopak podporujeme silnou českou korunu,“ řekl Zahradil. Podle něj ODS nebude podporovat přistoupení k euru a bude chtít, aby si Česko vyjednalo v EU takovou výjimku, aby nemělo povinnost ke společné měně přistoupit, pokud si to nebude přát. Zopakoval dřívější požadavek ODS, aby přijetí eura předcházelo referendum, protože podmínky vstupu do eurozóny se od vstupu České republiky do unie změnily.

ODS by také ráda zrušila štrasburské sídlo Evropského parlamentu. Pokud by se poslanci nepřesouvali kvůli jednání z Bruselu do Štrasburku, bylo by podle Zahradila možné ročně ušetřit až 200 milionů eur (cca 5,5 miliardy korun).

Lídr evropské kandidátky ODS Jan Zahradil je i europoslancem a prvním místopředsedou partaje. V politice se pohybuje od roku 1992, kdy byl zvolen do Federálního shromáždění. Jako dvojku si strana zvolila bývalého moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského, trojkou je Eva Zamrazilová, bývalá členka Bankovní rady ČNB.