ODS slibuje zaměstnancům zvýšení čisté mzdy o sedm procent, učitelům plat 35 tisíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

Šéf ODS Fiala: Normální lidé platí operátorům příliš, korporáty naopak málo
Alexandra Udženija
Místopředsedkyně ODS Aleksandra Udženija
Místopředsedkyně ODS Aleksandra Udženija
Předseda ODS Petr Fiala
15
Fotogalerie

Občanští demokraté po letech voličům opět nabídnou daňové pravítko a kalkulačku, kde si budou moci vypočítat, kolik jim přinese návrh, aby zaměstnanci platili 15procentní sazbu místo ze superhrubé mzdy nově z hrubé mzdy. Čisté mzdy by tak měly podle ODS vzrůst o sedm procent. Učitelům občanští demokraté chtějí dát průměrný minimální plat 35 tisíc korun, vzrůst by podle jejich plánů měly i platy v sociálních službách. Program, který ODS představila na konferenci v Praze, obsahuje i návrhy na zrušení některých kroků současné vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL - například elektronické evidence tržeb a tzv. pamlskové vyhlášky.

Vedle snížení daní a zvýšení platů ODS v dnes zveřejněném programu slibuje také například navýšení výdajů na armádu do šesti let na dvě procenta HDP či jedno procento rozpočtu dát kultuře.

V daňové oblasti ODS počítá se zjednodušením přiznání z daně z příjmu a sociálních odvodů na jednom formuláři, společným zdaněním manželů a s nižšími povinnými odvody ze mzdy hrazené zaměstnavateli o dva procentní body. Zrušit občanští demokraté plánují daň z nabytí nemovitosti, silniční daň a solidární přirážku k dani.

Znovu ODS nabízí plán posílat procento důchodového pojištění jako příspěvek na důchod rodičům či prarodičům. Do voleb jde strana i se slibem žádného progresivního zdanění a sektorových daní. "Daňový systém musí být nastaven spravedlivě pro všechny, nesmějí se v něm neustále dělat nepřehledné změny," uvádí.

Živnostníci by měli mít možnost zaregistrovat se po internetu a ti nejmenší by pak měli podnikat s daňovým paušálem bez kontrol. Program ODS také zmiňuje opakovaný závazek zastavení elektronické evidence tržeb (EET) a změnu protikuřáckého zákona tak, aby si restauratéři mohli vybrat, zda chtějí nekuřácký podnik. V kapitole věnované školství ODS slibuje zrušení povinné inkluze ve školách či pamlskové vyhlášky.

V oblasti vnější a vnitřní bezpečnosti počítá ODS s odmítnutím omezování práv držitelů zbraní a povinných kvót pro přijímání uprchlíků a například i důsledným bojem s drogovou kriminalitou. Navyšovat chce počty aktivních záloh v armádě a podporovat modernizaci armády a české zbrojaře. Obecně by pak měla být podle volebního programu zatraktivněna kariéra v ozbrojených složkách.

V zahraniční politice vychází program z toho, že ODS je tradičně ´prozápadní a proatlantická´. "Za klíčové považujeme považujeme členství v NATO a Evropské unii. K EU máme dlouhodobě konzistentní vztah: nepatříme mezi naivní eurooptimisty ani mezi radikální euroskeptiky," stojí v dokumentu. Zrušit chce nicméně strana povinnost přijetí eura. Další integrace EU by pak měla podle ODS záviset na dobrovolných rozhodnutích národních států a část kompetencí by se měla vrátit na jejich úroveň.

Podívejte se, jaký postoj zastává šéf ODS Petr Fiala k cenám mobilních dat: