ODS vyloučila Janu Nečasovou. Se spolustraníky nekomunikovala

Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: ctk

Místní sdružení ODS v Praze-Zličíně dnes vyloučilo ze strany Janu Nečasovou, dříve Nagyovou. Spolustraníci z Prahy 13 současnou manželku bývalého předsedy vlády i ODS Petra Nečase již dříve vyzvali, aby své členství ve straně zvážila.

Osudem Nečasové ve straně se vedení pražské ODS zabývalo už na stejném srpnovém zasedání regionální rady, na kterém navrhli vyloučení Tomáše Hrdličky a Jana Floriána. O projednání měl údajně požádat zástupce Prahy 13 Petr Zeman. Místní sdružení ve Zličíně mělo totiž Nečasové doporučit zvážení svého členství již na konci června. Straně se ale nedařilo tuto otázku s Nečasovou projednat.

Nečasová je stíhána kvůli korupci v případu tří bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy, kteří se vzdali mandátu a údajně za to přijali místa ve firmách se státní účastí, a kvůli zneužívání Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy tehdejší manželky Radky. Kvůli kauze padla vláda a Nečas se vzdal funkce předsedy ODS.

Nečasová působila jako vrchní ředitelka Nečasova kabinetu. Úřad vlády s ní ukončil pracovní poměr na začátku srpna. V kauze údajného podplacení exposlanců jsou momentálně obviněn někdejší Fuksův náměstek Roman Boček a Nečasová. Samotné exposlance vyňal Nejvyšší soud z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Je možné, že policie obviní i Nečase. Ten jde ve čtvrtek na policii na výslech v druhé části kauzy, kde jde o údajné zneužití Vojenského zpravodajství.