Opozici dochází „střelivo“, sněmovna je ospalá

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: E15

Po výroku poslance ČSSD Davida Ratha, že platforma vicepremiérky Karolíny Peake by se mohla jmenovat Klíšťata a následné hodinové pauze na oběd se zdá, že ospalou atmosféru v Poslanecké sněmovně už nic nerozvíří. Vzhledem ke dvěma omluveným poslancům a tím i snížení počtu přítomných v jednacím sále, by vládě měla stačit k vyslovení důvěry rovná stovka hlasů. Přesně takovým počtem disponují ODS a TOP 09 spolu s osmi „Peakovci“.

Od druhé hodiny po poledni se u řečnického pultíku se střídají jednotliví opoziční poslanci, jejich projevy ale nevzbuzují příliš velkou pozornost. V prostoru vyhrazeném vládě byli po obědě jen ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a šéf rezortu obrany Alexandr Vondra (ODS), pak je vystřídali premiér Petr Nečas (ODS) a ministryně kultury Alena Hanková (TOP 09). Nyní tam sedí jen ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který si co chvíli podpírá hlavu.

Většina poslanců telefonuje, píše esmesky, věnuje se svým tabletům nebo čte noviny. „Naši zemi čekají zlé časy,“ věští poslanec strany LEV 21, exhokejista Jiř Šlélgr. Toho střídá komunista Miroslav Grebeníček, který cituje hned několik filozofů a spisovatelů najednou, hovoří o „zhýralé západní společnosti a nocích mezi popelnicemi“, filmu Půlnoční kovboj a papaláších. „My nejsme lůza, my jsme lid,“ připomíná přítomným v sále Grebeníček

Měla by stačit „stovka“

Z jednání sněmovny se z vládních poslanců omluvili ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) a Václav Kubata (TOP 09) kvůli zahraniční cestě. Omluvu poslali také bývalý ministr školství Josef Dobeš (dříve VV), sociální demokrat Alfréd Michalík ze zdravotních důvodů a z osobních důvodů nezařazený poslanec Jaroslav Škárka (dříve VV). Pouze on ale podle záznamu z hlasování skutečně v jednacím sále chyběl, ostatní dorazili.

Počet hlasujících poslanců by mohl snížit také člen VV David Kádner, jeho nepřítomnost by ale počet hlasů potřebných k vyslovení důvěry nesnížila. Pokud tak bude o existenci kabinetu rozhodovat 198 poslanců, nadpoloviční většinu by tvořilo přinejmenším 100 členů dolní komory. Koalici navíc přislíbili podporu tři členové klubu Věcí veřejných, počítat zřejmě může i s dvěma nezařazenými zákonodárci zvolenými za občanské demokraty.

Sněmovna si hned na začátku zasedání schválila jednání i po půlnoci. Z řad opozice ale v kuloárech zaznívají informace, že schůze by mohla nejpozději v osm hodin večer skončit.