Chcete tvrdit, že chlastáme a ničíme si zdraví? Zaorálka vytočil Heger

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: E15

Sněmovní rozprava před hlasováním o důvěře vládě se zvrhla v přestřelku koaličních a opozičních poslanců. Servítky si nebral například místopředseda sněmovny Miroslav Zaorálek (ČSSD), který prohlásil, že kabinet premiéra Petra Nečase dává veřejnosti falešné sliby a pohrdá lidmi. Jako příklad uvedl výrok ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), že v Moravskoslezském kraji jsou lidé více nemocní, protože více pijí a kouří.

Heger takto podle něj zcela vážně odopvěděl na otázku, proč mají obyvatelé Moravskoslezského kraje častěji zdravotní problémy. „A pan ministr - když reaguje na to, proč je tam špatná úroveň zdraví - řekne, že je třeba si uvědomit, že v Moravskoslezském kraji je větší procento lidí s nižším vzděláním, více lidí se tam chová špatně, holdujeme tam alkoholu, více kouříme,“ uvedl Zaorálek.

Počet lidí se základním vzděláním je přitom podle Zaorálka v kraji sice o 1,9 procenta vyšší než například v Královéhradeckém kraji, zároveň ale procento vysokoškoláků je o jedno procento vyšší.

„Takže - že bychom tam byli úplně nevzdělaní, se říct nedá. A tvrdit, že si za to můžeme sami, protože prostě chlastáme a ničíme si zdraví, je - podle mě - urážlivé vůči mým spoluobčanům. A řeknu vám, proč. Protože v našem kraji, v ostravské aglomeraci, je situace taková, že v šesti městech tohoto kraje už jsme si vyčerpali v této chvíli celoroční normu toxických látek, dokonce v Mariánských Horách a některých vybraných místech už v polovině února. Takže kdyby alespoň pan ministr řekl: Nekuřte, nepijte a nedýchejte, tak by to více odpovídalo situaci, ve které žijeme,“ dodal Zaorálek.