Pavel Otto: ODS si rozumí s ANO

Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala Zdroj: Michael Tomes, E15

Spolu s rostoucím napětím mezi ČSSD a ANO, ať už kvůli policejní reorganizaci či výroku Andreje Babiše o koncentračním táboře v Letech, si babišovci začínají často rozumět s opoziční ODS. Ta stále lavíruje nad snahou socialistů, lidovců a TOP 09 omezit podnikání majitele Agrofertu. Předseda občanských demokratů Petr Fiala však možné sbližování s ANO rezolutně odmítl.

Souhra mezi oběma stranami byla patrná tento týden v Poslanecké sněmovně. Návrh ANO na zamítnutí předlohy, podle níž měli zaměstnanci opět dostávat náhradu mzdy v prvních třech dnech nemoci, prošel jen díky ODS.

Shodly se i na dluhové brzdě, kterou pustily do závěrečného hlasování. Šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura předložil čtyři variantní pozměňovací návrhy k ústavnímu zákonu, za což ho pochválil místopředseda ANO Jan Volný. „Jsou konstruktivní opozicí. Dali na stůl něco, o čem se dá jednat,“ řekl, a naopak zkritizoval TOP 09 za destruktivní přístup.

Podle Fialy není důležité, kdo zákon předkládá, ale co obsahuje. „Finanční ústavu navrhovala vláda ODS, bylo by podivné na to teď zapomenout. Všechny návrhy posuzujeme podle našeho programu a k těm vládním vždy poctivě připravujeme svoji alternativu a své řešení,“ sdělil deníku E15. Fiala zdůraznil, že „sblížení s populistickým hnutím ANO rozhodně nenastává“.

„Nechápu, jak by ho bylo možné vyvozovat z několika jednání, kde náhodou máme shodný názor,“ podotkl. Otázka je, jak se ODS postaví k novele o střetu zájmů, která má zamezit členům vlády vlastnit firmy včetně médií a získávat pro ně dotace a veřejné zakázky. Norma je před třetím čtením a nemusí pro ni zvednout ruku dostatek poslanců.

ODS se nelíbí zavedení centrálního registru majetkových přiznání všech politiků. „Střet zájmů Andreje Babiše je potřeba řešit. Současně ale nemůžeme vymýšlet další nesmysl, který v praxi dopadne hlavně na komunální politiky,“ namítl Fiala. Jak bude klub hlasovat, se má rozhodnout příští úterý.

Strana zaskočila kolegy z opozičních lavic i v pražském zastupitelstvu. Nejprve s TOP 09 a s Piráty žádala svolání mimořádného jednání, kde primátorka Adriana Krnáčová (ANO) vysvětlí dostavbu Pražského okruhu a nejasnosti kolem karty Lítačka. Předsedkyně klubu ODS Alexandra Udženija však nakonec couvla a dohodla se s Krnáčovou.