Peníze, kvůli kterým prý skončil Pospíšil, resort nakonec získá

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: ctk

Ministerstvo spravedlnosti peníze, kvůli kterým podle vysvětlení premiéra ve funkci skončil ministr Jiří Pospíšil, nakonec získá. Konkrétně se rozpočet navýší v příštím roce o 250 milionů za prodaný majetek a o 700 milionů, které úřad získal navíc výběrem soudních poplatků. Tyto finance by jinak skončily ve státním rozpočtu. Resort také i bez Pospíšila považuje prostředky určené na roky 2014 a 2015 za nedostatečné. Experti snižování rozpočtu ministerstva spravedlnosti dlouhodobě kritizují.

Rozpočet ministerstva spravedlnosti se bude v příštích letech snižovat. Podle posledních návrhů ministerstva financí by v příštím roce měl úřad hospodařit s částkou přes 21,1 miliardy korun, v dalších letech s rozpočtem zhruba o 600 milionů korun chudším a v roce 2015 s necelými 20 miliardami korun.

„Uvedené částky (na roky 2014 a 2015) se jeví jako nedostatečné, neboť resort předpokládá roční rozpočtové náklady ve výši cca 21.500 milionů korun (minimálně však na úrovni roku 2013),“ uvedla mluvčí. Kvůli žádosti o navýšení rozpočtu zhruba o miliardu přitom premiér Petr Nečas (ODS) koncem června odvolal z funkce ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

Letos měl úřad hospodařit přibližně s 20,7 miliardy korun, přes 600 milionů však později vláda ministerstvu zmrazila.

Premiér odůvodnil Pospíšilovo odvolání tím, že ztratil důvěru v jeho schopnost manažersky a rozpočtově zvládnout resort v době, kdy celá vláda škrtá. Spekulovalo se však o tom, že odvolání Pospíšila mohlo mít i jiné důvody - například jeho plán jmenovat ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou šéfkou pražského vrchního státního zastupitelství, o čemž mluvil i sám odvolaný ministr. Nečas tvrdí, že o záměru jmenovat Bradáčovou nevěděl. Pospíšila ve funkci nahradil Pavel Blažek (ODS).

Nečas však později v rozhovoru pro Lidové noviny řekl, že by Pospíšil požádal do konce roku ještě o další prostředky ze státní rozpočtu. „Ano, on to doktor Pospíšil bude popírat, ale ta informace je stoprocentní a spolehlivá. Mně ji sám pan ministr potvrdil,“ sdělil koncem června deníku Nečas.

Rezignoval náměstek Filip Melzer

Ministerstvo spravedlnosti dnes také hlásí rezignaci náměstka ministra spravedlnosti pro justiční sekci Filipa Melzera. Jeho funkci bude vykonávat první náměstek ministra Daniel Volák. Důvody rezignace mluvčí úřadu nechtěla komentovat. Melzerův odchod alepravděpodobně souvisí s nedávným odvoláním bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

Melzer byl náměstkem pro justici od roku 2010. Podílel se například na odvolání Vlastimila Rampuly z funkce pražského vrchního státního zástupce či přípravě nového občanského zákoníku. Mezi lety 2008 a 2010 byl proděkanem Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, předtím byl asistentem soudce Ústavního i Nejvyššího správního soudu. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně.