Penta kupuje distributora léčiv Gehe Pharma a lékárny Lloyds

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Skupina Penta se dohodla s německým koncernem Celesio AG na koupi sítě lékáren Lloyds a distributora léčiv Gehe Pharma Praha. Výše transakce činí 84,5 milionu eur, zhruba 2,1 miliardy korun. Akvizice nyní bude podléhat prověrce antimonopolního úřadu.

Lékárny Lloyds chce Penta integrovat do společnosti Česká lékárna, která na českém trhu provozuje síť lékáren Dr. Max. „Prostřednictvím Dr. Maxe a jeho platforem v jednotlivých zemích konsolidujeme lékárny ve střední Evropě. Proto byl pro nás řetězec Lloyds společně s významnou distributorskou společností Gehe velmi zajímavým cílem,“ uvedl investiční ředitel Penty Václav Jirků.

:

Integrace lékáren Lloyds podpoří podle generálního ředitele Pavla Vajskebra cíl stát se nejdostupnější lékárenskou sítí jak z hlediska ceny, tak lokality. „Akvizice Gehe je oproti tomu příležitostí uplatnit se s naším úspěšným byznys modelem z Dr. Maxe i na velkoobchodním trhu,“ řekl Vajskebr.

Gehe Pharma Praha patří mezi největší velkoobchody s léky v České republice. Má 17procentní podíl na trhu a příjmy ve výši 420 milionů eur. Třetí největší lékárenský řetězec v Česku Lloyds provozuje 55 lékáren s obratem 55,7 milionů eur.