Platit poplatky za lidové písně? Senátoři usilují o jejich zrušení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Andy via Flickr

Folklorní kapely a soubory možná nebudou muset platit autorské poplatky za produkci lidových písní, jejichž autor je neznámý. Změnu má přinést senátorská novela autorského zákona. Měla by také zbavit pořadatele folklorních akcí povinnosti vyplňovat formuláře Ochranného svazu autorského (OSA). Návrh senátoři představili na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek v Uherském Hradišti.

„Lidová písnička nemá autora a je absurdní, aby za ni OSA vybírala peníze nebo nutila pořadatele folklorních akcí, aby deset dnů předem posílali seznam písní, které bude například na hodech hrát místní cimbálová muzika,“ zdůvodnil záměr své první novely Valenta (za Stranu soukromníků).

Jeho návrh podpořili mimo jiné předseda senátního výboru pro regionální rozvoj Miloš Vystrčil (ODS) a místopředseda tohoto výboru Martin Tesařík (ČSSD). Valenta proto věří, že se pro návrh podaří najít širokou podporu.

Novela má podle Vystrčila zpřesnit současný stav a pomoci nejen folkloristům, kteří by už nebyli zatěžováni povinnostmi vůči OSA. Tesařík podle svého vyjádření doufá, že návrh podpoří častější produkci lidových písní, a pomůže tak zachovat toto kulturní dědictví.

Senát by mohl návrh podle jeho předkladatelů začít projednávat v nejbližších týdnech, tedy už na zářijové schůzi horní komory. Pokud jej senátoři u svých kolegů prosadí, předloha se dostane do standardního schvalovacího procesu. Dostane ji k vyjádření vláda a následně ji bude projednávat Sněmovna.