Podezřelý tendr. Pistole CZ a Glock vykazují tytéž kvality

Pistole CZ P-07

Pistole CZ P-07 Zdroj: ctk

Pochybnosti kolem tendru celní správy na nákup pistolí za téměř dvě desítky milionů korun, v němž zvítězil tuzemský obchodník se zbraněmi MPI CZ s rakouskými pistolemi Glock, sílí. Zkoušky státního Výzkumného ústavu výzbroje a munice ze Slavičína rozporují tvrzení Generálního ředitelství cel, podle něhož jsou glocky pro potřeby celníků vhodnější než čezety z Uherského Brodu.

Právě údajně lepší parametry – nikoli o 2,5 milionu nižší cena nabídnutá Českou zbrojovkou – rozhodly o vítězství rakouských pistolí. Soutěž koncem loňského roku napadl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který celníkům zakázal uzavřít s MPI CZ smlouvu.

„Mezi oběma zbraněmi neshledáváme velmi výrazné rozdíly, které by některou z nich vylučovaly z použití u ozbrojených složek,“ píše se ve zprávě výzkumného ústavu, kterou má deník E15 k dispozici.

Pracovníci ústavu posuzovali uživatelské vlastnosti pistolí, tedy stejné parametry jako celníci. Například to byl čas nutný pro přípravu zbraně ke střelbě a naplnění zásobníku. Porovnávali i kvalitu úchopu, odpor závěru při natažení, čitelnost miřidel, chod a odpor spouště nebo obtížnost rozborky a sborky.

Testy pro celníky naopak nedělali členové hodnoticí komise, ale náhodně vybraní poradci, kteří v rozporu se zákonem nepředložili prohlášení o nepodjatosti. Navíc tyto subjektivní poznatky neověřila žádná certifikovaná zkušebna a nelze dohledat, jak byly měřené. Jinou expertizu Generální ředitelství cel nemá.

Pochybnosti o rozhodnutí

Antimonopolní úřad se pozastavil zejména nad tím, že závěrům poradců přiložila hodnoticí komise větší váhu než o dva a půl milionu nižší ceně uherskobrodských zbraní. „Úřad získal pochybnosti o souladu úkonů a postupů zadavatele se zákonem,“ stojí v jeho rozhodnutí.

Mluvčí celníků Jiří Barták tyto výhrady odmítá, na výsledcích vyhodnocení soutěže Generální ředitelství cel trvá. „Podle našeho názoru byla veřejná zakázka na nákup pistolí z pohledu potřeb výkonu služby celní správy připravena maximálně zodpovědně a vyhlášena maximálně transparentně,“ uvedl mluvčí. Pokud by však antimonopolní úřad dospěl k definitivnímu závěru, že hodnocení bylo nesprávné, budou podle Bartáka přijata opatření, aby se už pochybení neopakovala. O tom, zda bude vypsán nový tendr, prý zatím nebylo rozhodnuto.