Podle odhadů ministerstva může po amnestii věznice opustit až 7 tisíc lidí

Pavel Blažek

Pavel Blažek Zdroj: ctk

V rámci prezidentské amnestie by podle předběžného odhadu mohlo být propuštěno až 7000 odsouzených. Na tiskové konferenci to řekl náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uvedl, že jednotlivé případy přezkoumají soudy, které o propuštění fakticky rozhodnou. Propouštět se podle něj bude ve všech českých věznicích. V České republice je nyní zhruba 23 tisíc vězňů.

Podle Voláka se podmínky amnestie vztahují zejména na 6618 vězňů s tresty uloženými na jeden rok a méně. Z dalších více než pěti tisíc lidí, kteří mají tresty nepřevyšující 24 měsíců, by se rozhodnutí podle odhadu Voláka mohlo týkat maximálně několika stovek lidí. U této skupiny platí podmínka, že trest nebyl zároveň uložen například za zločiny proti životu a zdraví, sexuální delikty a další závažné zločiny. Propouštět se bude nejvíce z věznic s dohledem a dozorem.

Amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem platí od středy, kdy by měli první lidé opustit brány věznice. Poslední z nich kvůli administrativní náročnosti v řádu dnů až týdnů, řekl Blažek. Generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal a ministr Blažek Klausovo rozhodnutí přivítali, přeplněným věznicím pomůže. Rozsáhlá amnestie ale podle Blažka se situací ve vězeňství přímo nesouvisí.

Milosti se podle něj budou nejčastěji vztahovat na pachatele trestných činů maření úředního rozhodnutí a drobné majetkové kriminality, jako jsou krádeže. „Bude potřeba na to reagovat poměrně rychle, neboť lze očekávat, že ve věznicích se rozšíří informace o tom, že existuje nějaké rozhodnutí prezidenta. A to samozřejmě může vyvolat problémy,“ řekl na podvečerní tiskové konferenci Blažek.

Vězeňská služba od odpoledne pracuje na tom, aby stihla připravit podklady soudům, které o propuštění vězňů budou rozhodovat. „Soudy budou muset u každého individuálního případu posoudit, jestli se ta amnestie toho konkrétního odsouzeného člověka týká. Teprve poté takovýto člověk může opustit brány věznice,“ vysvětlil Blažek.

Soudci by mohli rozhodovat přímo ve věznicích, první materiály měli obdržet ve středu ráno. Stejný den začnou věznice opouštět první trestanci. I přes relativně krátký čas na přípravu Generální ředitelství vězeňské služby situaci zvládne, podotkl Blažek.

Klaus částečnou amnestii oznámil dnes na konci svého novoročního projevu. Učinil tak u příležitosti 20. výročí vzniku samostatné České republiky. Klaus amnestie udělil poprvé za svá dvě prezidentská období, premiér Petr Nečas ji spolupodepsal, musí vyjít ve sbírce zákonů.