Podnikatelé či akademici. I takové špiony do Česka posílá Rusko a Čína

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ludovic Bertron CC BY 2.0 Flickr

Podle Bezpečnostní informační služby (BIS) přijíždějí z Ruska a Číny do Česka kromě zpravodajců krytých diplomacií i samostatní špioni, například akademici, turisté a podnikatelé. Na vliv agentů z Východu upozorňuje kontrarozvědka již několik předchozích let. Cizinci podle ní sledují hlavně ekonomické zájmy. Jejich počet je prý setrvale „extrémně vysoký“.

„V případě ruské diplomatické mise byl i v roce 2013 počet zpravodajských důstojníků pod diplomatickým krytím extrémně vysoký a navíc je doplňován zpravodajci, kteří do Česka cestují samostatně - turisté, experti, akademici, podnikatelé,“ zveřejnila poznatky ve výroční zprávě za rok 2013 BIS.

Hlavním cílem zpravodajců z Ruska a Číny je podle kontrarozvědky upevňování a další rozšíření jejich vlivu. Rusové se prý snaží o mediální a společenský vliv k podpoře jejich ekonomických zájmů. „V případě Číny šlo zejména o využití ekonomických argumentů k podpoře čínských politických zájmů v České republice,“ dodali zpravodajci.

Nevědomá pomoc

Důležitým partnerem pro „vedení otevřených, poloutajených i utajených vlivových operací“ jsou pro zpravodajce z Východu vybraní Češi, kteří jim prý pomáhají vědomě nebo nevědomě. „Při budování přístupových a vlivových sítí v ČR jsou pro Rusy i Číňany důležití novináři, členové parlamentních politických stran, státní úředníci, lobbisté, networkingové organizace, organizace zaměstnavatelů či zaměstnanců,“ píše BIS.

Prevencí špionáže je podle BIS uvědomění si, že zájem cizích diplomatů nebo expertů o konkrétního člověka není určený osobní nebo profesní výjimečností zájmové osoby, ale je nutné připustit i možnost rizika zneužití tohoto zájmu.

Nebezpečná Huawei
Číny se týkala loni také rizika ohledně kybernetické bezpečnosti. Nebezpečí může podle BIS představovat rostoucí podíl čínských společností Huawei a ZTE na českém trhu. „Obě společnosti jsou ve světě dlouhodobě podezřívány ze spolupráce s čínskými zpravodajskými službami a podílu na výzvědných aktivitách,“ dodali zpravodajci.
Huawei byla prý v některých zemích již dříve vyloučena z účasti na státních zakázkách a budování sítí pro přenos citlivých informací. Odborníci podle BIS také upozorňují na to, že obě firmy neberou ohled na chybová hlášení ve svých produktech. Údajně je možné, že jsou v nich úmyslně vložené chyby, které lze využít například k získání informací.

Nepříliš tajné služby