Policie: Metanol by mohl pocházet z jednoho zdroje

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Policie obvinila kvůli otravám metanolem už 23 lidí. Podle náměstka policejního prezidenta a šéfa vyšetřovacího týmu Metyl Václava Kučery vyšetřování pokročilo od prodejců přes dealery a směřuje k dodavateli surovin. Metanol by mohl pocházet z jednoho zdroje. Kučera to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce.

„Věřím tomu, že to bude ten jeden zdroj,“ uvedl Kučera k původu metanolu. Zatím to prý ale nemůže „stoprocentně potvrdit, ani vyloučit“, je tu však „určitá pravděpodobnost“.

„To, že se nám to vyskytlo v Příbrami, že to máme na několika místech moravských krajů, ještě není o tom, že by to byl jeden jediný dealer,“ řekl šéf vyšetřovacího týmu. Popsal, že policie se nyní ve vyšetřování dostává „o patro výš“. Od prodejců, kteří prý občas alkohol pančovali, se přes dealery dostává k dodavateli surovin. Z „vyššího patra“ podle Kučery je asi čtvrtina obviněných. Dodal, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by šíření metanolu bylo úmyslné.

Podle náměstka ministra vnitra Jaroslava Hrušky policisté do dnešního dne provedli na 70 tisíc kontrol a hasiči ve své laboratoři zpracovali přes 300 podezřelých vzorků. „Kolem 78 bylo pozitivních na metylalkohol,“ řekl Hruška České televizi. Dodal, že policie zatím nemá jistotu, že metylalkohol pochází z jednoho zdroje. „Je možné, že je víc ohnisek,“ připustil náměstek. Podle něj se policie ve vyšetřování už posunula od prodejců k distributorům, zatím však nelze stanovit, kdy by vyšetřování mohla ukončit.

Moravskoslezská policie dnes obvinila kvůli metylalkoholu dalšího člověka. V kraji je tak už 13 obviněných. Čtyři z nich jsou ve vazbě, u dalších čtyř se čeká na rozhodnutí a čtyři jsou stíháni na svobodě. V Olomouckém kraji dnes kriminalisté obvinili kvůli metanolu druhého muže. Třiačtyřicetiletý muž z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku se podle nich dopustil ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. V případě uznání viny mu podle krajské policejní mluvčí Marie Štrbákové hrozí tři až deset let vězení.

Podle policejního prezidia si v souvislosti s případem už v pátek vyslechl obvinění také muž z Karlovarského kraje. „Byl obviněn z poškozování cizích práv, protože vyráběl podezřelé etikety na láhve,“ uvedl Hulan. Mluvčí karlovarské policie Zdeňka Papežová však řekla, že o takovém obvinění nemá informaci.

Zlínští kriminalisté zadrželi podezřelého muže v Ostravě, jde údajně o jednoho z větších dodavatelů alkoholu. Dostali se k němu po výsleších už dřív obviněných osob a svou stopu sledovali, zasahovali proto mimo svůj region. Dvaačtyřicetiletého Ostravana poté zlínští policisté obvinili z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Jana Žáčka potravinářská inspekce provedla do sobotního večera přes 6200 kontrol a odebrala 282 vzorků. Sedm z nich bylo nevyhovujících. Žádný z nich ale nemohl zdraví výrazně ohrozit, dodal mluvčí.