Policie prohledala domy Janouška a Rittiga v zahraničí

Ivo Rittig po výslechu

Ivo Rittig po výslechu Zdroj: CTK/Kamaryt Michal

Policisté v Chorvatsku a Monaku prohledali na žádost českých vyšetřovatelů domy lobbistů Romana Janouška a zřejmě i Iva Rittiga. Informaci přinesly Lidové noviny (LN). Janouškův advokát Vít Široký deníku řekl, že kriminalisté odnášeli z domu dokumenty. Zásah asi souvisí s takzvanou kauzou Nagyová, která loni vedla k pádu vlády Petra Nečase (ODS). Rittig čelí obvinění z vynášení informací z BIS, Janouška podezřívá policie z tunelování státních zakázek.

Náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár deníku řekl, že chorvatská policie prováděla na žádost zastupitelství úkony týkající se Janouška. Také uvedl, že policisté zasahovali v Monaku.

V Monackém knížectví často pobývá Rittig, ale jestli se zásah týkal právě Rittiga, Komár nepotvrdil. Informace o policejní prohlídce neměla ani Rittigova advokátka Karolína Babáková. „Žádná prohlídka u mě samozřejmě nebyla,“ uvedl ráno v reakci na zprávy v médiích Rittig na Twitteru.

Náměstek Komár ani nepotvrdil, jestli zásahy v cizině souvisely s kauzou Nagyová. Janouškův advokát Široký o tom ale podle LN nepochybuje. Kauza se dostala na veřejnost loni, kdy policie provedla rozsáhlý zátah na úřadu vlády a dalších místech. Případ má několik větví, které spojuje právě osoba dřívější šéfky kabinetu premiéra Nečase, Jany Nagyové (nyní Nečasové).

Nečasová podle vyšetřovatelů figuruje v případech zneužití vojenské tajné služby, podplácení tří exposlanců, a to spolu s Nečasem, a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby, kde obvinění čelí s Rittigem a dalšími lidmi.