Policie stíhá vysokého úředníka ministerstva vnitra

Budova ministerstva vnitra

Budova ministerstva vnitra Zdroj: ctk

Pražská policie včera obvinila šéfa odboru auditu a kontroly ministrstva vnitra Petra Plaňanského. Týdeník Euro tuto informaci získal ze tří na sobě nezávislých zdrojů. Podle neoficiálních informací mohl krýt podřízeného - vedoucího analytického oddělení odboru interního auditu a kontroly Václav Chochola, který je obviněn z krádeže několika set tisíc korun z ministerského trezoru.

„Jméno potvrzovat nemohu, ale můžu potvrdit, že jsme včera předali usnesení o zahájení řízení ve věci nadržování při trestném činu krádeže,“ potvrdil týdeníku Euro mluvčí pražské policejní správy Tomáš Hulan.Chochol, který je podezřelý z krádeže měl přitom sám hlídat hospodaření v resortu ministerstva vnitra.

Ministr vnitra Milan Chovanec se už po svém nástupu a zevrubném seznámení se situací na odboru interního auditu a finanční kontroly rozhodl jeho ředitele Petra Plaňanského odvolat s účinností ke konci února.

„Vzhledem ke skutečnosti, že Petr Plaňanský byl v předešlých dnech obviněn Policií ČR ze spáchání trestného činu, rozhodl ministr o jeho okamžitém odvoláním. A to z důvodu, že nad bezúhonností člověka, který dohlíží na dodržování zákonných a interních předpisů, nesmí být sebemenší stín pochyb,“ uvedl Pavel Novák, ředitel tiskového odboru ministerstva vnitra.