Policie vyšetřuje bývalé šéfy ŘSD kvůli Pražskému okruhu

Pražský okruh

Pražský okruh Zdroj: Topic Petr/Sedmicka

Tři někdejší šéfy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyšetřuje kvůli údajně předražené stavbě jihozápadní části Pražského okruhu protikorupční policie. Do hledáčku detektivů se dostali Alfréd Brunclík, René Poruba a Jiří Švorc.

Informují o tom Hospodářské noviny. „Mohu pouze potvrdit, že se náš útvar tou věcí zabývá. Vše je ve stadiu prověřování,“ řekl deníku mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Policisté zatím především analyzují posudky, obviněn ještě nikdo nebyl. „Nikdo mě oficiálně neoslovil,“ uvedl Poruba. Švorc prý o vyšetřování ví, na policii osobně ale ještě nebyl.

Kvůli údajnému předražení projektu podal už v dubnu trestní oznámení Nejvyšší kontrolní úřad. Jako případ plýtvání zmínil například řešení mimoúrovňové křižovatky pro křížení okruhu s dálnicí D1. ŘSD rozhodlo zbourat čerpací stanici umístěnou v místě křížení, za pozemky benzinky přitom zaplatilo téměř 300 milionů korun. Smlouvu podepsal právě tehdejší ředitel ŘSD Švorc, který je nyní jedním z hlavních podezřelých.

Projekt pražské křižovatky: Tak trochu privátní exit